Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić sa Jeronimom: Vlada garant poštovanja prava na slobodu vjeroispovijesti

Krivokapić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, Jeronima informisao o statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori i kazao da je Vlada Crne Gore opredijeljena da ostane garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima i prava na slobodu vjeroispovijesti

Premijer Zdravko Krivokapić sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom, i podsjeto ga da danas veliki dio građana Crne Gore proslavlja veliki praznik, Svetog Vasilija Ostroškog i da je srećan što tu radost danas dijeli i sa njim kao predstojateljem Grčke pravoslavne crkve

Krivokapić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, Jeronima informisao o statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori i kazao da je Vlada Crne Gore opredijeljena da ostane garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima i prava na slobodu vjeroispovijesti.

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore u januaru ove godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim je unapređena pravna sigurnost, uvažavajući pravni i istorijski kontinuitet tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

“Cilj Vlade kojom predsjedavam jeste da eliminiše negativnu praksu diskriminacije i nejednakosti, te da promoviše slobodu i suštinsku jednakost vjerskih zajednica u njihovom djelovanju”, rekao je Krivokapić i dodao da će Vlada Crne Gore uskoro potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori.

Arhiepiskop Atine i cijele Grčke Jeronim u svojoj dobrodošlici istakao je da je Crna Gora prelijepa zemlja i da je posebno radostan što je premijer Krivokapić danas u Atini.

“Vaša zemlja dala je ovom svijetu velike i značajne ličnosti, kako kroz istoriju tako i u današnjim vremenima, ličnosti koje su oživljavale, njegovale i čuvale pravoslavnu tradiciju. Želim da izrazim posebna osjećanja i bratsku ljubav koju grčki narod gaji prema vama i vašoj zemlji”, istakao je Arhiepiskop Jeronim.

Arhiepiskop Jeronim istakao je da je u Grčkoj na djelu sjajna saradnja države i crkve i da je pri tom Grčka član EU i da ga raduje što i Crna Gora ide tim putem.

“Crna Gora se sa pravom priprema da bude član EU i da se na takav način dinamično okrene ka budućnosti. Želim vam iz dubine svoga bića da uspješno obavite sve što ste planirali, da ostvarite značajan progres Vašem narodu i Vašoj državi. Smatram da sve što smo do sada pomenuli ima svoj pozitivan značaj i osnažuje naše odnose, odnose svih većinski pravoslavnih zemalja i da će pomoći u opštoj kolegijalnsoti i bratskoj ljubavi“ naglasio je Arhiepiskop Jeronim.

Sastanku premijera Krivokapića i Arhiepiskopa Jeronima prisustvovali su i ministar ekonomskog razvoja i turizma Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve