Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić s egzarhom Vaseljenskoga Patrijarha razgovarao o situaciji u Crnoj Gori

Krivokapić je na svoju inicijativu pośetio śedište Mitropolije belgijske Vaseljenske patrijaršije. U njegovoj pratnji su bili šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji ambasador Petar Marković, generalna sekretarka kabineta Ivana Malović i prevoditeljka Milena Tomašević

Piše: Vladimir Jovanović

Uz javnosti poznate susret s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i radnoga doručka Savjeta za opšte poslove (GAC), Zdravko Krivokapić imao je juče u Briselu i sastanak s Atinagorom Pekstadom (59), arhijerejem Vaseljenske Majke-Crkve.

Ovu informaciju Vlada Crne Gore – NIJE OBJAVILA.

Atinagora je rođeni Belgijanac. On je od 2013. mitropolit belgijski i egzarh Vaseljenskoga Patrijarha za Holandiju i Luksemburg. Atinagora je takođe predśedavajući Pravoslavne konferencije Beneluksa.

Prema saznanjima „Antene M”, Krivokapić je na svoju inicijativu pośetio śedište Mitropolije belgijske Vaseljenske patrijaršije. U njegovoj pratnji su bili šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji ambasador Petar Marković, generalna sekretarka kabineta Ivana Malović i prevoditeljka Milena Tomašević.

Dočekali su ih Atinagora i njegov vikar, episkop Joakim Arhontos (57), koji su Krivokapića poveli na molitvu. Potom su diskutovali o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, situaciji u Crnoj Gori i aktuelnim pitanjima unutar Istočno-pravoslavne Crkve. Atinagora je Krivokapića i njegovu pratnju pozvao na večeru i uručio im suvenire.

U septembru, napominjemo, Krivokapić je bio na Svetoj Gori, koja je pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. On je boravio u grčkome manastiru Vatoped, ali nije pośetio Hilandar, tamošnji manastir sa srpskim monaštvom.

U oktobru, Krivokapićev ministar Milojko Spajić, primljen je u audijenciju kod Elpidofora Lambriniadisa, arhiepiskopa Vaseljenske patrijaršije u SAD – ni ovu informaciju Vlada Crne Gore iz nekih rzloga nije objavila.

Crkva Srbije (SPC) je saborskim i sinodskim odlukama iz 2019. podržala stavove Ruske crkve u pogledu nepriznavanja autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine. Iako je preporučila svojoj jerarhiji, osobito u dijaspori, da ne saslužuje s vaseljenskom jerarhijom, Crkva Srbije nije prekinula kanonsko i liturgijsko jedinstvo s Carigradom, kako je to jednostrano uradila Ruska crkva.

Vaseljenska patrijaršija, od početka tzv. protestnih litija, tj. od početka 2020. godine, do danas, nije se zvanično, preko patrijarha Vartolomeja ili Sinoda, oglašavala povodom crkvenoga pitanja u Crnoj Gori.

„Raskid s Fanarom će doći ako patrijarh Vartolomej odobri tomos raskolnicima u Crnoj Gori ili Makedoniji”, rekao je nedavno episkop Antonije Pantelić, vikar patrijarha Srbije.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad.mne
24.11.2021-13:03 13:03

Razgovarali o pristupanju CG EU ? Da li je ovo, ikome, normalno?

Stefsnos
24.11.2021-16:10 16:10

Srpska svetosavske crkva sluti neminovno priznanje Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i izdavanje Tomosa Svesvete Vaseljenske patrijaršije. Zato šalje ove nesretne rukoljupce i litijaše (sa koferom para) da iintrigare protiv Crne Gore i njenog kanonskom prava na Autokefalu CPC kao sastavni deo državnosti.

MiloVujovi
24.11.2021-20:10 20:10

Sve Crnogorske vlast od Sv.Petra Cetinjskog su sistematski ubijale Crnogorski IDENTITET a DPS ga je skoro Dokrajcila,Dok je bivsa vlast radila na punjenju svojih Dzepova,i Prepustila Krepalom popu(kojega su Javno Podrzavali Decenijama i sa kojim su bili u Profiterskoj Harmoniji,a CPC i Nas Vjernike Drzali pod Vedrim Nebom na Ulici) i crkvi srbije u Crnoj Gori,Otimanje Kulture Nase Hramove i druga Kulturna Dobra, istorije i Identiteta,ova nova Multicetnicka vlast Danonocno radi na Nestanak CG.Drzave Uvođenjem je u tzv.srbijanski svet,i ova Lobiranja po Svijetu kod Vaseljenske Patrijarsije su da Okupatorsku ilegalnu Sektu crkvu srbije Zabetoniraju u Crnoj Gori i sa Tuđom… Pročitaj više »