Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić razgovarao sa Makronom: Francuska snažno podržava crnogorsku Vladu

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je danas da je razgovarao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je, po riječima Krivokapića, izrazio snažnu podršku Vladi Crne Gore u procesu evrointegracija i sveobuhvatnim reformama

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić razgovarao je večeras putem video linka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi, evrointegracije, regionalna saradnja i epidemiološka situacija.

Premijer Krivokapić poručio je francuskom predsjedniku da posebno cijeni iskazanu spremnost Francuske da podrži reformske procese u Crnoj Gori i ispunjavanje obaveza iz zahtjevne evropske pregovaračke agende.

Predsjednik Vlade istakao je da, čak ni u otežanim uslovima uslijed pandemije koronavirusa, visok stepen solidarnosti i uspješne saradnje Crne Gore i Francuske nijesu izostali, i zahvalio na pomoći Francuske zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Premijer je u razgovoru sa predsjednikom Makronom naglasio da je Vladi Crne Gore članstvo u EU strateški cilj na kom njegova Vlada dosljedno radi i ulaže maksimum napora, kroz 100% usklađenosti vanjske i bezbjednosne politike sa politikama EU. Krivokapić je zahvalio na kontinuiranoj podršci u oblasti evropskih integracija koju Francuska pruža našoj zemlji, kako bilateralno, tako i kroz aktivno učešće u Berlinskom procesu.

Za Crnu Goru je od suštinskog značaja da podrška Francuske integracionom procesu u EU ne posustane, već da se kontinuirano unapređuje i proširuje. Mi smo spremni da, naročito u periodu francuskog predsjedavanja EU, intenziviramo saradnju i postignemo rezultat koji je primjeran državi­kandidatu, koja je trenutno najbliža članstvu u EU”, poručio je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je naglasio da je crnogorsko-francuska saradnja prisutna u mnogim oblastima, ali i da svakako postoji ogroman potencijal za njihovo dalje unapređenje. Krivokapić je naglasio da veoma cijeni podršku Francuske u promociji Crne Gore kao privlačne investicione i bezbjedne turističke destinacije.

Za Crnu Goru je od izuzetnog značaja snaženje naše saradnje u oblasti turizma, jer primećujemo sve veće interesovanje francuskih turista da odmor provedu u Crnoj Gori. Nadamo se da će postojeći napori koje Vlada ulaže u proces masovne imunizacije uroditi plodom i da će Crna Gora ljeto dočekati kao covid-bezbjedna destinacija”, poručio je premijer Krivokapić.

Francuski šef države poručio je da Vlada Crne Gore ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

„Želim da idemo naprijed u okviru strateških odnosa između Francuske i Crne Gore. Želim da uspijete da se izborite sa korupcijom i izgradite institucije vaše zemlje. Svaki put kada želite da razgovorate o nekim temama, ja ću biti tu sa vama“, kazao je Makron.

Predsjednik Makron je naglasio da Francuska želi da bude prisutna u cijelom regionu, te da učestvuje u ekonomskim projektima i da pomogne u oblasti vladavine prava. Makron je pozvao Krivokapića da posjeti Francusku, poručivši da bi volio  uskoro da posjeti Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve