Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić ponudio kompromis, Demokratski front neće ni da čuje

Više izvora Pobjede saopštilo je da premijerova ponuda, koja je trenutno neprihvatljiva Kneževiću i Mandiću, predviđa prvo usvajanje onih preporuka koje su jednostavne za usvajanje, poput izmjena sastava Tužilačkog savjeta.

Premijer Zdravko Krivokapić ponudio je liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću kompromis po kojem bi etapno bile implementirane ključne preporuke Venecijanske komisije o tužilačkim zakonima, kroz amandmane Vlade i parlamentarne većine, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede saopštilo je da premijerova ponuda, koja je trenutno neprihvatljiva Kneževiću i Mandiću, predviđa prvo usvajanje onih preporuka koje su jednostavne za usvajanje, poput izmjena sastava Tužilačkog savjeta.

– Nijedna država ne bi ispoštovala preporuke Venecijanske komisije. Glavni specijalni tužilac mora da ode – to je crvena linija ispod koje DF neće da ide,– rekao je izvor Pobjede blizak vrhu DF-a, koji je dodao da je ponuda premijera o tri potpredsjednička mjesta i dalje na stolu.

Kompromis je, prema saznanjima Pobjede, ponuđen prije premijerskog sata na kojem je Krivokapić kazao da se „preporukama VK može smijeniti v.d. vrhovnog državnog tužioca“. U međuvremenu, situacija se nije promijenila.

– Od tada nije bilo bilo kakvog pomaka tako da smo i dalje u pat poziciji – rekao je naš izvor.

Krivokapić je na premijerskom satu tu situaciju uporedio sa „automobilom u kanalu“, ali i dodao da su neke preporuke lako primjenjive.

– Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje u kome ima odgovarajućih preporuka koje su vrlo jednostavne za izmjenu i odgovarajućih preporuka koje traže određene procedure. Ne možete da kažete da njihov stav o zakonu o Tužilačkom savjetu nije takav. On omogućava vrlo jednostavnu, uravnoteženu strukturu Tužilačkog savjeta i to je prva prilika da možemo da smijenimo onoga koji je iznad Katnića. Venecijanska komisija teško doživljava kada je jedan čovjek meta nekog zakona, bez obzira na to što imaju apsolutno razumijevanje za ovaj proces. To je nešto što niko ne voli da se desi, bez obzira kakva je ta osoba – rekao je Krivokapić na premijerskom satu.

Venecijanska komisija se u zvaničnom mišljenju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu i Prijedlogu zakona o državnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju mahom negativno odredila prema propisima predviđenim u ova dva akta koje je predložila parlamentarna većina, a amandmanima dopunila Vlada.

Venecijanska komisija, kako je Pobjeda ranije objavila, nije saglasna da treba da se ukine Specijalno državno tužilaštvo, da se okonča mandat aktuelnim članovima Tužilačkog savjeta po stupanju na snagu zakona, te da se za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može izabrati osoba iz reda starješina organa ili tužilaca, ako ispunjavaju kriterijume iz predloženog zakona (osoba mora da ima najmanje 10 godina iskustva kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 15 godina na drugim pravnim poslovima).

Iako nije kritikovano smanjenje broja tužilaca u Tužilačkom savjetu (sa šest na četiri), te povećanje broja članova iz reda uglednih pravnika (sa četiri na pet), Venecijanska komisija smatra da, zbog depolitizacije tog tijela, treba promijeniti način izbora članova iz reda uglednih pravnika, odnosno da u parlamentu za njihov izbor bude potrebna kvalifikovana većina.

DF je ranije saopštio da neće podržati niti jedan zakonski akt Vlade dok se ne usvoje tužilački zakoni uključujući i budžet, ali je lider PZP Nebojša Medojević naknadno saopštio kako bi Vlada mogla da dobije još tri mjeseca podrške.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve