Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić pisao MMF i požalio se na zaposlene u državnoj administraciji

Između ostalog Krivokapić se Misiji MMF-a požalio i na nepotizam, korupciju, kriminal

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić se tokom nedavnih razgovora sa Misijom Međunarodnog fonda za Crnu Goru požalio da njegova Vlada nema podršku ni vladajuće većine, ni opozicije u Skupštini Crne Gore, da je u javnoj administraciji upotrebljivo manje od 20 odsto kadra, i optužio prethodnu vlast da je ostavila praznu kasu. To piše u dokumentu u koji je CdM imao uvid.

U dokumentu se navodi da je Krivokapić predstavnike MMF-a zamolio za razumijevanje zbog situacije u kojoj se Vlada nalazi nakon sto dana od stupanja na dužnost.

“Objasnio je da je Vlada u potpunsoti ekspertska i da u parlamentu nema podršku ni vladajuće većine ni opozicije. U nezavidnom položaju su se kako ističe u prvom redu našli zbog namjere prethodne Vlade da novoj izvršnoj vlasti ostavi praznu kasu”, piše u dokumentu.

On je naveo da je situacija kratkoročno riješena, jer se nakon tri dana rada nova Vlada, kako Krivokapić tvrdi, povoljno zadužila u iznosu od 750 miliona eura.

“Ističući veličinu ovog iznosa u odnosu na prilike u Crnoj Gori, Krivokapić je objasnio da je prvobitni plan bio da se dobar dio tog novca iskoristi za razvoj i investicije, ali da “dubioze” koje su zatekli neće Crnoj Gori dati takvu razvojnu šansu”, piše u zabilješci iz razgovora Krivokapića i Misije MMF-a u Crnoj Gori u koji je CdM imao uvid.

Kriviokapić se Misiji MMF-a požalio i na kadar u državnoj administraciji.

“Premijer je ukazao da najviše zabrinjava činjenica da je potpuno upotrebljivo manje od 20 odsto u državnoj administraciji, što iz razloga tihog bojkota pristalica prethodne Vlade, iz uvjerenja da trenutna Vlada nema budućnost, što iz neznanja i nestručnosti jednog dijela kadra, posebno ističući veliki broj zaposlenih u posljednih nekoliko mjeseci sa nostrifikovanim diplomama sa univerziteta sumnjivog kvaliteta”, naglašeno je u dokumentu.

On je rekao i da je jedan od ciljeva Vlade depolitizacija društva u smislu stvaranja sistema koji je manje zavisan od politike, u čijem će centru biti građanin, a ne politička partija, te da će Vlada uz pomoć MMF-a biti u mogućnosti da predvidivo i održivo projektuje budućnost.

Između ostalog Krivokapić se Misiji MMF-a požalio i na nepotizam, korupciju, kriminal…

Predstavnici MMF-a su na to iskazali uvjerenje da će “njihovi eksperti biti od koristi na mnogim poljima na kojima se to od njih očekuje, te da će takođe jasno saopštiti da ukoliko su nekad u nemogućnosti da pomognu”.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve