Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić o Temeljnom ugovoru: Vladu vratiti na evropski put, ako toga nema – jedini odgovor su izbori

Ministar vanjskih poslova ocijenio da položaj SPC u Crnoj Gori i Otvoreni Balkan odvajaju od našeg osnovnog puta ka EU

Što se Socijaldemokratske partije tiče – zašto smo u Vladi i zašto mislimo da ta Vlada mora da se vrati na svoj evropski put – iskoristićemo ova tri dana da je vratimo na evropski put. Ako toga nema, jedini odgovor su izbori. Ta Vlada je nastavak onda prethodne Vlade. Ta Vlada je opet prevara građana i Evropske unije, što je mnogo važnije. Prevariti naše evropske partnere dva puta, sa djelovima iste Vlade, nešto je što ne smije biti dozvoljeno – ocijenio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić odgovarajući na pitanje novinara o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Vili Gorica.

Krivokapić je rekao da se u tom slučaju “mandat mora vratiti građanima”.

– I mislim da su onda u oktobru spremni izbori i državni – naveo je on.

Put ka EU

Poslije Vlade koja je, prema njegovim riječima, zaustavila put Crne Gore ka Evropskoj uniji i krenula u postupak nazadovanja formirana je 43. Vlada u kojoj su dvije partije iz stare vlade i manjinske partije i SDP.

– Formirana je na jasnom zadatku, odnosno stuba: Ubrzana evropska integracija, odnosno vraćanje na put EU integracija, jer je takozvana crkvena vlada kako su je zvali u Briselu to zaustavila i nazadovala, dok je drugi stub bolji život naših građana. Ta dva cilja su nerazdvojna. Put u EU integracijama direktno znači bolji život za naše građane. Od onoga da je EU najveći donator u Crnoj Gori, i finansijski i logistički, do onoga da to privlači i ozbiljne strane investicije iz EU. Ta 43. Vlada je odmah dobila široku međunarodnu podršku. I vidjeli ste da smo imali i posjetu predsjednika Savjeta EU i sve ostale visoke delegacije EU koje su ubrazno u ovih 60 i nešto dana Vlade dolazile. To povjerenje koje smo stekli porukom sastava Vlade i obećanjima premijera Dritana Abazovića su prioriteti evropske agende i razvoj građana. Odjednom se desilo ovo što smo čuli, da prioriteti te Vlade više nisu ta dva stuba nego druga dva stuba, koji nisu prioritet EU, nego su prioritet neke druge države. A to je položaj njene crkve u Crnoj Gori i Otvoreni Balkan. Nijedna od te dvije teme nije tema oko koje se okupila ova Vlada i zbog čega je EU podržava i što je obećala građanima da bi bolje živjeli – istakao je Krivokapić.

Obje te teme, dodaje, nas vraćaju u prošlost i odvajaju nas od našeg osnovnog puta ka EU.

– Podsjetiću vas, Crna Gora je samo dobrom vanjskom politikom vratila povjerenje lidera u EU integracije. Da li je nekom interes da kroz ove dvije teme nas zaustavi i vrati u prošlost – to će vrijeme vrlo brzo pokazati, već u petak. Podsjetiću vas i šta misli EU o te dvije teme u pisanoj formi – Deklaracija Evropskog parlamenta iz marta, koja se ne odnosi na Balkan, nego na strane uticaje u demokratske procese u zemljama EU i regiona, vrlo prosto kaže za tu crkvu da je pod ruskim uticajima. Citiraću mali dio tačke 133: “Pod ruskim uticajem je ta crkva i ta crkva sprovodi antievropsku agendu”. Ove godine 9. marta, nešto malo prije formiranja ove Vlade, direktno tu crkvu optužuje za antievropsku agendu. Zašto ona postoja dominantna tema ove Vlade, to će morati dati odgovore potpredsjednik Vlade i predjsednik Vlade – kazao je Krivokapić.

Ugovor

Ne govori čak, kako je rekao, ni o sadržaju ugovora.

– Kao što SDP nije htio da otvori pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je za nas potpuno sporan, jer ne želimo da zaustavimo put Crne Gore ka EU. Nijednom temom ni na našu štetu, koji zaustavlja put Crne Gore. Zašto neko želi da ovim temama zaustavi put Crne Gore, jer su to teme kao što se vidi i u aktima EU – antievropske agende. To je pitanje na koje ćemo odgovor dobiti u petak – naveo je Krivokapić.

Rekao je da što se SDP-a tiče i zašto su u Vladi i zašto misle da ta Vlada mora da se vrati na svoj evropski put – iskoristiće ova tri dana da je vrate na evropski put.

– Ako toga nema, jedini odgovor su izbori. Ta Vlada je nastavak onda prethodne Vlade. Ta Vlada je opet prevara građana i Evropske unije, što je mnogo važnije. Prevariti naše evropske partnere dva puta – sa djelovima iste Vlade – nešto je što ne smije biti dozvoljeno. Onda mandat mora vratiti građanima.  I mislim da su onda u oktobru spremni izbori i državni. Međutim, do oktobra ima vremena. Želimo da se taj period ipak iskoristi za pregovore oko rješavanja onoga što se zove problemi u pravosuđu i sudskoj vlasti. Iskoristićemo te pregovore, taj period za dogovore, bez obzira na to što će Vlada biti tada i formalno delegitimisana, ali to je prosto postao veliki problem – rekao je Krivokapić.

Parlament Crne Gore kojim je, kako je dodao, on predsjedavao je ta pitanja riješio još prije devet godina i otvorio put ka EU.

– Pogledajte gdje se nalazimo devet godina kasnije, da su to nepremostiva pitanja, a mi smo ih rješavali i bez toga – i sa Frontom, a ne dajući Frontu mogućnosti koje im se sada daju: Da kontrolišu stratešeke infrastrukture protivno svim preporukama, u strateškom konceptu, NATO-a, i da oruđa ruske politike u regionu, koja su navedena u Rezoluciji EP, postanu dominantna u političkom životu Crne Gore. Ponašanje ovdje pokazuje namjere. Sve ostale koincidencije, posjete i ostalo, stvar je za očiglednost – nije čak ni za tumačenje. SDP će insistirati da se ova vlada vrati na evropsku agendu, da ovakvi akti koji su donešeni odnekle, zbrzani i od same preambule ili falsifikati ili antiustavni elementi – naglasio je Krivokapić.

Agenda

Ova Vlada je, prema njegovim riječima, imala mandat samo na godinu, sad manje od 10 mjeseci.

– Nije imala obavezu niti mogućnosti da to radi. Manjinska je. Imala je jasnu agendu koju je mogla sprovoditi u interesu građana Crne Gore. Ovako postaje prepreka Crnoj Gori ka EU, a ne ono što je obećala – brzi voz za ulazak Crne Gore u EU. Kao ministar vanjskih poslova znam da su nam vrata otvorena. Prvi put u istoriji procesa pridruživanja Savjet za stabilizaciju i pridruživanje će se održati u jednoj zemlji koja nije ni Luksemburg, ni Brisel. Prvi put će visoki predstavnik Žozep Borelj organizovati taj sastanak u Crnoj Gori, ako se nešto ne desi u petak – istakao je Krivokapić.

Sve se, kako je opisao, “stavlja na kocku da bi se ispunila agenda onih koji su protiv agende EU, u dokumentima EU”.

– Sve je jasno. Moj napor, moja molba i sve što može da se uradi će biti da se zaustave na tom pogibenom putu za Crnu Goru, uvjeren sam u politički i za njih. Ako to ne može, naši evropski partneri vrlo dobro znaju ko su snage vraćanje na evropsku agendu, a ko su snage za promovisanje ruskog uticaja, koji ratuju sa zemljom kandidatom EU – Ukrajinom – kazao je Krivokapić.

Pitao je hoćemo li da nas skinu sa brzog voza za EU, te dodao da bi naši građani ove godine dobili 700 miliona eura dodatne pomoći..

– SDP traje više od 30 godina na evropskoj strani Crne Gore. Izguraćemo i ovu, jer nismo sami. Saveznici i partneri iz EU su sa nama. Ovaj momentum na Dan državnosti Crne Gore se ne smije propustiti. Dolaze nam da bi nam otvorili širom vrata i to pokazali. Onaj ko pokuša da temama koje nisu evropska agenda sruši taj put, mislim da će platiti nepovratnu političku cijenu – zaključio je Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
05.07.2022-17:27 17:27

Tako je gos-KRIVOKAPICU nedaj nikom da nam unistava DJEDOVINU!