Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Neodgovorni pojedinci otvorili podjele kojih nije bilo ni u najteže vrijeme ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji

Krivokapić istakao je da je društvu potrebno više tolerancije i dobronamjernosti, naročito od strane onih koji imaju visoke i prepoznatljive pozicije u političkom i kulturnom životu Crne Gore

Smirivanje tenzija i normalizacija odnosa u društvu trenutno su ključni izazovi i zadaci svima koji iskreno vole i poštuju Crnu Goru, ocijenjeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića, saopšteno je iz danas Vlade.

Premijer je poručio da su od “strane neodgovornih pojedinaca, takoreći po prvi put javno otvorene podjele kojih nije bilo ni u najteže vrijeme ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a što nije u crnogorskoj tradiciji”.

“U razgovoru povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, kao i kroz razmjenu informacija u vezi sa pretpostavkama za optimalno funkcionisanje institucije Zaštitnika u uslovima širenja mandata, iskazana je potreba da se intenziviraju napori na prevazilaženju otvorenih pitanja, koja duboko dijele javnost i podstiču klimu netolerancije i nasilja”, navodi se u saopštenju.

Premijer je obavijestio zaštitnika o mjerama preduzetim na obezbjeđenju stabilnosti, dodaje se, očuvanju javnog reda i mira, te poštovanju osnovnih prava i sloboda građana/ki, iskazujući spremnost za dalji podsticaj dijaloga među svim zainteresovanim stranama, na svim nivoima, u uslovima uzavrelnih političkih strasti.

Krivokapić istakao je da je društvu potrebno više tolerancije i dobronamjernosti, naročito od strane onih koji imaju visoke i prepoznatljive pozicije u političkom i kulturnom životu Crne Gore.

„Ako ne krenemo putem dijaloga i tolerancije, doći ćemo u situaciju da ne zaslužujemo ničiju pažnju. Vrlo lako možemo postati žrtve mržnje i šovinizma, a što nije cilj nijedne društvene zajednice. Naprotiv!“, izričit je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da je krajnje vrijeme da se svi društveni subjekti koji posredno i neposredno utiču na formiranje društvenog ambijenta udruže u zajedničkom interesu, te da „ puko nadgornjavanje ne vodi ničemu“.

“Sagovornici su saglasni da su očuvanje temeljnih građanskih principa, kao što su dobri međuljudski odnosi, uvažavanje nacionalnih, vjerskih i etničkih razlika i osobenosti, suživot i tolerancija – neprikosnovene vrijednosti kojima se moraju podrediti lični, ali i institucionalni ciljevi i ambicije”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, ukazali su na ozbiljnost momenta i važnost preuzimanja odgovornosti da se dodatnim naporima, ličnim primjerima i autoritetima prevaziđu nagomilani problemi i pokrenu pozitivne promjene.

“Mjera patriotizma ogleda se u stepenu ostvarivanja i poštovanja prava i sloboda svih građana, bez razlike i bez izuzetka. Ne možemo sebi dopustiti luksuz da zbog dnevno-političkih podjela pokvarimo teško stečene pozicije i rezultate napredovanja u evroatlantskim integracijama i željenom napretku zemlje”, rekao je Bjeković.

On je podsjetio na brojne reakcije institucije povodom tenzičnih događaja kojima se ugrožavaju demokratske vrijednosti i koncept vladavine prava, ukazujući još jednom na važnost sprovođenja konsultacija sa zainteresovanim stranama u procesu donošenja važnih političkih odluka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
13.04.2021-17:03 17:03

Ti si najveće zlo ove države trenutno