Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Ne treba da bude nametnutih istorijskih pitanja iz drugih zemalja pred završnom fazom evropskih integracija

U okviru panela ''Nova strategija za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji: mogućnosti i scenariji'', ističući ulogu regiona u pisanju nove evropske priče, šef crnogorske diplomatije govorio je o tome koliko je ruska agresija na Ukrajinu promijenila geopolitiku Evrope

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na 24. Međunarodnom Simi simpozijumu u Grčkoj, na poziv njegovog osnivača i bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

Simpozijum u Lagonisi, ove godine, u fokus je stavio pitanje posljedica koje nas očekuju zbog rata u Ukrajini. U okviru panela „Nova strategija za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji: mogućnosti i scenariji“, ističući ulogu regiona u pisanju nove evropske priče, šef crnogorske diplomatije govorio je o tome koliko je ruska agresija na Ukrajinu promijenila geopolitiku Evrope.

“Evropska unija nastala je ne samo kao politički odgovor na politiku gvozdene zavjese, već kao zajednica vrijednosti: demokratije, ljudskih prava i kulture. U njenom srcu nalazi se Balkan, nekad posmatran kao ničija zemlja i bojno polje za velike sile. Ali podsjetiću vas da Balkan izlazi na pet mora i predstavlja srce evropske kulturne baštine. Balkan je oboje. U kolijevci te kulture, u kojoj smo danas, mitologiju i istoriju nisu ispisivali samo bogovi – već i krakeni. Krakeni su iz svojih dubina čekali momenat da sukobom uzmu ono što im ne pripada.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Današnja Evropa se ne razlikuje mnogo, analoški, od takve mitologije, i zato je danas vrijeme da Evropa pokaže novu zrelost da zaštiti one vrijednosti na kojima je osnovana. Danas se te vrijednosti brane u državama koje su kandidati za članstvo, brane se u Ukrajini. Nema pobjede ako se ne odbrane principi i vrijednosti. U Crnoj Gori, kao lideru evropskih integracija, se udara u vrijednosti građanske i sekularne države i pokušava nametnuti anti EU agenda nacionalnih podjela i urušavanja sekularne države. Ne treba da bude istorijskih pitanja u procesu integracija – politika je Evropske komisije. Posebno ne pred završnom fazom pregovora, u kojoj je Crna Gora. Uvjeren sam da su to završni udarci ideologiji koja je uvela Balkan u rat 90-tih i da će evropska ideologija i politika u Crnoj Gori preovladati.” naveo je u svom izlaganju Krivokapić.

Simi simpozijum se tradicionalno održava već više od dvije decenije i na godišnjem nivou okuplja vodeće intelektualce, državnike, laureate Nobelove nagrade, diplomate i naučnike koji diskutuju o najvažnijim pitanjima današnjice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve