Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeljošaj: Razmotriće se korekcija mjera koje će važiti od ponedjeljka

Predsjednik Opštine Tuzi i potpredsjednik opštine Genci Nimanbegu sastali su se nakon današnjih tenzija u ovoj opštini sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović. Međutim, do konkretnog rješenja nije došlo. Premijer Krivokapić iako je obećao da će da dođe u Tuzi i suoči se sa problemom, prekršio je obećanje jer ga je očigledno bilo strah da posjeti ovu opštinu.

U narednih 48 sati Institut za javno zdravlje i Savjet za borbu protiv koronavirusa će, na osnovu novog presjeka epidemiološke situacije, razmotriti korekciju postojećih mjera, koje će važiti od ponedjeljka 1. marta, saopštio je večeras predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj i pozvao sugrađane da do tada poštuju mjere koje su na snazi.

On je na Facebooku objavio da je to dogovoreno tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović.

“Dogovorili smo se da će Savjet još više sarađivati sa opštinama prilikom donošenja mjera i zajednički raditi na poštovanju epidiomoloških mjera. Opština Tuzi i njeni građani su primjer kako su se poštovale mjere u prethodnih 11 mjeseci i naravno da će dati svoj doprinos da se još više popravi epidiomološka situacija u državi”, naveo je Đeljošaj.

Kako je dodao, u Tuzima u posljednja tri mjeseca imaju stabilnu epidiomološku situaciju zahvaljujući tome što građani poštuju mjere, te im se on još jednom zahvalio na tome.

“Do donošenja novih mjera, pozivamo naše sugrađane da poštuju postojeće mjere koje su na snazi”, poručio je Đeljošaj.

On je ranije večeras saopštio i da su epidemiološke mjere, koje je Vlada donijela juče, zvanično stigle u tu opštinu.

“Mjere koje je donijela Vlada Crne Gore 24. februara, a prema kojima se zatvaraju ugostiteljski objekti u opštini Tuzi, zvanično su upravo stigle u opštinu Tuzi. Mjere koje su donijete za opštinu Tuzi sa rokom važenja su do 10. marta”, napisao je Đeljošaj na ranije Facebooku.

Podsjećamo, on se sinoć usprotivio novim mjerama za suzbijanje koronavirusa i zatvaranju ugostiteljskih objekata u Tuzima, jer je ta opština u zelenoj grupi, optuživši Vladu da je donijela političku odluku.

Uprkos zabrani, donio je odluku da se lokali u Tuzima danas otvore, što su građani podržali izlaskom na ulice, pa je uslijedio napet dan, tokom kog je više osoba uhapšeno.

Zbog sumnje da je pozivao na otpor, podgoričko Osnovno državno tužilaštvo naložilo je da se podnese krivična prijava protiv Đeljošaja, kao i protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Tuzi Redžepa Čunmuljaja i jednog komunalnog policajca, koji se sumnjiče za krivično djelo pozivanje na otpor putem pomaganja.

U nastavku pregled današnjih događanja 

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj saopštio je da ga je nazvao na telefon premijer Zdravko Krivokapić i rekao mu da “neće doći na sastanak u 14 sata i prekinuo vezu”.

“Imao sam oko 10.30 komunikaciju sa premijerom, predložio je da se sastanemo. Čekali smo na džadi da se završi sjednica Vlade. Svi smo krenuli put opštine da sačekamo premijera. Dok sam išao ka kancelariji nazvao me na telefon i saopštio da ne može i neće doći na sastanak u 14 sata i prekinuo vezu. U maniru jako velike nekulture, ali ipak to ostavljam njima”, rekao je Đeljošaj novinarima koji su se okupili danas je su kafići u Tuzima otvoreni i pored zabrane koju je Vlada donijela.

Poručuje ipak da oni neće biti neodgovorni.

“Odgovorno ćemo razmisliti i donijeti odluku u duhu civilizacije. Nisam promijenio odluku, a to je odluka da mi određujemo radno vrijeme objekata”, kaže Đeljošaj.

Krivokapić i Abazović: Ne smiju u Tuzi da ne bi prošli kao na Cetinju

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, zdravstvene vlasti su odlučile da građanima Podgorice, Cetinja i Nikšića zabrane izlazak iz ovih opština, a da se otvore lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru.

Do promjene je, kako su naveli, došlo nakon što su nadležni uvidjeli da su juče donijeli pogrešnu odluku za Tuzi, kada su odlučili da zatvore lokale u toj opštini, iako se ona nalazi u Zelenoj zoni.

Bez dogovora sa Vladom

Predsjednik Opštine Tuzi i potpredsjednik opštine Genci Nimanbegu sastali su se nakon današnjih tenzija u ovoj opštini sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović. Međutim, do konkretnog rješenja nije došlo.

“Mjere koje je donijela Vlada Crne Gore 24. februara, a prema kojima se zatvaraju ugostiteljski objekti u opštini Tuzi, zvanično su upravo stigle u opštinu Tuzi. Mjere koje su donijete za opštinu Tuzi sa rokom važenja su do 10. marta”, napisao je Đeljošaj na Facebooku, ali nije precizirao da li će ispoštovati mjere.

Nimanbegu je nakon sastanka kazao da je razgovor sa predstavnicima Vlade bio dug, ali da nije rezultovao zajedničkim rješenjem, te da će konsultacije biti nastavljene tokom večeri i sjutra sa ciljem nalaženja rješenja.

Krivokapić slagao da će da dođe

Podsjetimo, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić trebalo je da posjeti danas oko 14 sati Tuzi, kako bi s rukovodstvom te opštine razgovarao o rješenju problema koji je nastao nakon jutrošnjeg otvaranja ugostiteljskihi objekata, protivno mjerama Ministarstva zdravlja. Ali Krivokapiš ipak nije smio da dođe u Tuzi.

Krivokapić je kazao da je odlučio da ne ide u Tuzi ne zbog toga što ne poštuje građane te Opštine, već zbog toga što je riječ, kako kaže, o običnoj političkoj predstavi.

„Ova Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju, jer niko ne može biti jači od države“, poručio je Krivokapić. Ipak, razlog što niej došao u Tuzi je po svemu sudeći strah da ne bude izviždan kao nedavno na Cetinju.

Podsjetimo, nakon što su u Tuzima, uprkos zabrani, jutros otvoreni ugostiteljski objekti policija je došla da zatvori lokale, ali je Đeljošaj sa okupljenim građanima blokirao glavni put u znak protesta.

Đeljošaj je Javnom servisu kazao da su Tuzani jutros blokirali međunarodni put Podgorica-Tuzi-Skadar.

“Saobraćajnicu smo blokirali kako bismo odbranili Ustav naše države Crne Gore. Želimo dijalog, a ne probleme”, rekao je Đeljošaj.

Građane Tuzi koji su se okupili u centru nazvao je vrijednim ljudima koji bi, kako je kazao, trebalo da su na njivama, a ne da brane Ustav Crne Gore od Vlade Crne Gore.

“Lokali rade i radiće. Ja sam donio odluku na osnovu zakona, koji mi daje pravo da utvrdim radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. Oni su rješenje o radu donijeli od opštine. Pozivamo da nema diskriminacije. Zašto? Mi smo u prvoj grupi. Tabelu je napravio IJZ, nijesmo mi. Mi smo u zelenoj zoni. Ako je neko u Crnoj Gori pokazao kako se poštuju mjere, to smo mi”, rekao je Đeljošaj.

Sve je ovo nazvao osvetom premijera i vicepremijera.

“Nema ovdje politike. Ja ovdje predstavljam instituciju, a ne partiju. Rješenje je u razgovoru. Neka dođu da pričamo”, rekao je Đeljošaj.

Neće, kaže, dopustiti da im se na silu nešto nameće.

“Neće moći. Prepadanje policijom i tužilaštvom ovdje ne može da se sprovede. Nijesmo prekršili nijednu mjeru”, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
branko
25.02.2021-11:47 11:47

BRAVOOOO….SVI CRNOGORCI SU UZ VAS….STOP DISKRIMINACIJI…..ONI HOCE PO SVAKU CIJENU DA IZAZOVU GRADJANSKI RAT….

SLO
25.02.2021-14:32 14:32

Abazovic mu rekao pusti ne smijemo ALBANCIMA nista ima kome smijemo CRNOGORCIMA znaju oni dje im je tvrdo!

Ana
25.02.2021-14:41 14:41

Ocekivano od one trule tarabe zvana Rukoljub,cetnik! Ono kudravo nevaspitano,placeni izdajnik vise se ne moze pojavit medju svoje sunorodnike u Tuzi. Koju jos vladu cuva ceta obezbjedjenja osi njih. Pih,pih…

Ha20
25.02.2021-14:51 14:51

Hahahahahahahahahahahahahahaha ! E to se u narodu zove prpa bato. Hahahahahahahahahahahaha !!

!!!
25.02.2021-15:11 15:11

Moram priznati da jutro pocnem sa citanjem vaseg portala.Samo tako hrabro nastavite protiv ovog zla sto nas je snaslo!!!Raskrinkavajte bagru.Svaka cast!

GRAĐANSKI
25.02.2021-16:51 16:51

STRAHIĆ KAŠU ‘LADI !!! “AKTUELNO” – NAJBOLJI STE !!!

Gornji kraj
25.02.2021-19:15 19:15

Treba pustiti ljude ako zahtijevaju pa kad pocne temperatira i kosti da bole samice pozatvarat i loksle i buvljake.

Fan
25.02.2021-21:19 21:19

Uvijek najbolji portal!

Komso
25.02.2021-22:17 22:17

Samo znam da je podnesena krivicna i da je zaprijecena kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Nije mu ovo trebalo, bar ne na ovaj nacin

Suljo
26.02.2021-01:58 01:58
Reply to  Komso

Da ima vlasti tebe bi trebalo odma uhapsit ko si ti da vrijedjas Gospodina DJELJOSAJA da mu zaprijetis kaznu 5 Godina