Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Naš ambasador u Briselu iduće sedmice potpisuje protokol o pristupu Finske i Švedske NATO-u

''Nadamo se da će vrlo brzo biti ratifikovan i u Skupštini Crne Gore'', istakao je Krivokapić u video izjavi

Crna Gora, iako mala, dokazuje svoju dosljednost, istrajnost i otpornost prema pritiscima koji prema njoj i dalje idu. Uvjeren sam da će snaga NATO samita dati i dodatni kapacitet koji je naša Vlada pokazala danas prihvatanjem protokola o pristupanju Finske i Švedske u NATO, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

On je rekao da će protokol koji je Vlada prihvatila iduće sedmice biti potpisan u Briselu od strane ambasadora Crne Gore.

“Nadamo se da će vrlo brzo biti ratifikovan i u Skupštini Crne Gore”, istakao je Krivokapić u video izjavi.

On je rekao da je Samit NATO u Madridu poslije više od deceniju usvojio novi strateški koncept, ali istovremeno donio odluku o otvaranju vrata za Švedsku i Finsku za njihovo punopravno člantsvo u Savezu.

“Napravljen je taj veliki iskorak prema demokratijama koje daju primjer svima ostalima u svojoj uspješnosti, otvorenosti, orijentaciji slobodnog društva i ukupnoj pomoći međunarodnoj zajednici u razvoju demokratije. Snažan, ali i voljni doprinos NATO savezu”, izjavio je Krivokapić.

Crna Gora je, kako ističe, na zapadu u vrednosnom sistemu koji dijeli sa ostalim zemljama u odbrani vrijednosti koje su okupile NATO savez.

“Danas sam imao čast da budem gost u Torehonu, vazdušnoj komandi za NATO krilo od Alpa prema jugu, koja okuplja 18 zemalja i štiti jedinstveno taj vazdušni prostor koji je uvijek bio simbol slobode. Nebo je u literaturi, a i u vojsci i odbrani simbol slobode i Crna Gora ima zaštitu svojih evroatlantskih partnera. Naše nebo čuvaju borbeni lovci Italije i Grčke, ali ukupan taj prostor sada čuva mir u vremenu novih izazova”, naveo je Krivokapić.

U strateškom konceptu Rusija je, dodaje ministra, po prvi put označena kao direktna prijetnja miru, stabilnosti i demokratiji evroatlantskog prostora.

“Crna Gora je to osjetila 2016. Sada i drugi znaju kako ta prijetnja izgleda u zločinu koji se dešava u Ukrajini, u uništavanju i agresiji koju Ukrajina trpi. Snažno smo podržali borbu ukrajinskog naroda, ali dali podršku i drugom narodima koji su pod prijetnjom i Gruziji i Moldaviji i nama najvažnijoj Bosni i Hercegovini. Dobila je još jednu podršku i stepen više sastankom ministara odbrane i time je i naš region dobio jedan stepen zaštite koji nije imao prije ovog Samita”, zaključio je Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
01.07.2022-22:13 22:13

Svaka cast da budemo prvi i da ih uvrstimo u zajednicu—FAMILIJA-NATO!