Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Naredni izbori ne prije 2024, premijer odlučuje o ministrima, tri potpredsjednika

Premijer se oglasio povodom rekonstrukcije Vlade

Premijer Zdravko Krivokapić oglasio se povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Sporazum nosioca 3 izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine.

Za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti gradjana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada CG stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština CG prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapređenje rada Vlade i Skupštine CG kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1. Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati 3 potpredsjednika. Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca 3 izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dijana
21.09.2021-21:33 21:33

Au a bitanga se pravo ufurao da je bitan! Kraj urinarne i bitange! Imat ce 3 potpresjednika, sto znaci, bitanga ce uvijek biti nebitan,jer dva je vise od jedan, df ih je doveo da im zavrse posao i sada THE END!