Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Nadam se da će Norveška skinuti Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja

Predsjednik Vlade je kazao da bi trebalo raditi na unapređenju saradnje u oblasti turizma kroz rekonstrukciju postojećih hotelsko-turističkih objekata i izgradnju novih objekata, zatim organizaciju turističkih foruma, te uspostavljanje bogatije saradnje između nacionalnih turističkih organizacija

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Nj. E. Jernom Eugenom Gjelstadom.

Premijer Krivokapić upoznao je sagovornika sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, poručivši da je ona trenutno na zadovoljavajućem nivou. Krivokapić je zahvalio na pomoći koju je Norveška pružila u borbi protiv COVIDa-19, izrazivši nadu da će Norveška skinuti Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja, naročito imajući u vidu predstojeću turističku sezonu, od koje, naglasio je premijer, očekuje da će Crna Gora ostvariti prihod od 65 odsto u odnosu na rekordnu, 2019. godinu.

“Volio bih da osnažimo norveški program koji se odnosi na Institut “Dr Simo Milošević”, koji je inače davao izuzetne rezultate u oblasti zdravstvenog turizma i rehabilitacije”, istakao je premijer.

Predsjednik Vlade je kazao da bi trebalo raditi na unapređenju saradnje u oblasti turizma kroz rekonstrukciju postojećih hotelsko-turističkih objekata i izgradnju novih objekata, zatim organizaciju turističkih foruma, te uspostavljanje bogatije saradnje između nacionalnih turističkih organizacija.

Premijer Krivokapić je iskazao zadovoljstvo saradnjom u oblasti ekonomije i pozdravio evidentan interes norveških i crnogorskih privrednika za jačanje ekonomskih odnosa, naročito imajući u vidu zainteresovanost norveških investitora za ulaganja u sektore obnovljive energije, zaštite životne sredine, turizma i inovacija.

„Norveška je do sada bila najizdašniji i najnesebičniji NATO partner Crnoj Gori. Nadam se da će se ulaganja i donacije koje je Norveška činila u okviru resornog ministarstva odbrane, proširiti i na druge oblasti i da ćemo kroz ostala ministarstva obogatiti našu bilateralnu saradnju“, poručio je Krivokapić.

Ambasador Kraljevine Norveške, Nj. E. Gjelstad zahvalio je premijeru Krivokapiću na dobrodošlici i pohvalio dosadašnje snažne bilateralne odnose. On je prenio spremnost zvanične Norveške da nastavi sasvim da podržava Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Vi pripadate Zapadnoj politici“, rekao je ambasador Gjelstad, afirmativno se osvrćući na dosadašnji rad aktuelne Vlade.

Ambasador Gjelstad je naglasio da je Norveška spremna da pomogne Vladi CG u namjeri da podrži projekte koji će dovesti do diverzifikacije crnogorske privrede, čime bi se smanjila i sasvim poništila razlika u ekonomskom razvoju između sjevera i juga, podstakne inovativne ideje i otvori nova radna mjesta.

Norveški ambasador je podržao sva nastojanja crnogorske Vlade da se unaprijedi vladavina prava, uspostavi socijalna pravda i postigne građanska jednakost  pred institucijama sistema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve