Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić na Međuvladinoj konferenciji sa EU i o vladavini prava

Akcenat u razgovorima će biti na postignutim rezultatima i planovima za ispunjavanje obaveza iz evropske agende, s fokusom na ključna poglavlja 23 i 24, navodi se u Platformi koju je usvojila Vlada

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić predvodiće crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji između Evropske unije i Crne Gore koja će se održati 22. juna u Luksemburgu, na kojoj će biti ramatrana primjena nove metodologije i aktuelna situacija u oblasti vladavine prava.

To je navedeno u Platformi za učešće crnogorske delegacije na Međuvladinoj konferenciji između Evropske unije i Crne Gore koju je usvojila Vlada.

Vlada je odredila i članove crnogorske delegacije, a to će biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, glavna pregovaračica za vođenje pregovora s Evropskom unijom Zorka Kordić, savjetnica predsjednika Vlade za vanjsku politiku Vanja Radević, šefica Kabineta predsjednika Vlade Ivana Malović i otpravnica poslova u Misiji Crne Gore pri EU Jela Vuletić-Manthou.

U Platformi se navodi da je ovo prva Međuvladina konferencija između Evropske unije i Crne Gore nakon prihvatanja nove metodologije pregovora.

“Po tom pristupu, predviđeno je jače političko usmjeravanje procesa i češće održavanje međuvladinih konferencija. Prva međuvladina konferencija koja se održava nakon prihvatanja nove metodologije predstavlja priliku za dobijanje jasnih smjernica pri definisanju konkretnih prioriteta u pregovaračkom procesu Crne Gore u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja kao i sagledavanja aktuelne situacije i prioriteta u oblasti vladavine prava kao okosnice pregovaračkog procesa”, navodi se u Platformi.

Na sastanku je, kako se navodi, planirano prezentovanje zajedničke pozicije EU, te je očekivano da naša strana predstavi svoju. Nakon toga slijede uvodna izlaganja i politički dijalog na teme klastera koji se tiče fundamentalnih oblasti i vanjske politike.

“Akcenat u razgovorima će biti na postignutim rezultatima i planovima za ispunjavanje obaveza iz evropske agende, s fokusom na ključna poglavlja 23 i 24. Na Međuvladinoj konferenciji ukazaće se na snažnu odlučnost Vlade u sprovođenju suštinskih reformi i tekućih aktivnosti u oblasti vladavine prava putem dijaloga na najvišem političkom nivou”, navodi se u tom dokumentu.

Poseban fokus, kako se dodaje, biće usmjeren i na zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku, gdje se Crna Gora u potpunosti usaglašava sa spoljnopolitičkim djelovanjem EU što predstavlja i jasnu afirmaciju geostrateškog pristupa.

“Prihvatanjem revidirane metodologije proširenja, Crna Gora je dokazala svoju posvećenost ispunjavanju obaveza i spremnost za inteziviranje procesa. Bolja usredsređenost na temeljne reforme, snažnije političko usmjeravanje, povećana dinamičnost i unapređenje predvidljivosti procesa predstavljaju osnovne elemente koji karakterišu novu metodologiju”, navodi se u dokumentu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
19.06.2021-21:11 21:11

Predsednice nista nam ne jacljas da li si pozvao i Kurca na besplatni trodnevni boravak sa punim pansionom u tvoju privatnu vilu !?