Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Crna Gora će ispratiti globalni cilj – 70% vakcinisanih do jeseni 2022.

U pitanju je onlajn samit, posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine UN

Premijer Zdravko Krivokapić, na poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena, učestvovao je na globalnom onlajn samitu posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine UN. Samit je bio prilika da se potvrde globalni napori od strane multilateralnih, nacionalnih i globalnih fondova i njihova nepodijeljena spremnost da pruže finasijsku, ekspertsku i tehničku podršku u cilju okončanja pandemije COVID-19.

Krivokapić je u video poruci, u ime Vlade Crne Gore, zahvalio Bajdenu na pravovremenoj, globalnoj inicijativi SAD-a usmjerenoj na okončanje pandemije.

“Pandemija COVID-19, stavila je pred izuzetan test naše zdravstvene sisteme, lance snabdijevanja medicinskom opremom i ljekovima, naposljetku i demokratiju. Istovremeno, još jednom je potvrdila važnost međudržavne solidarnosti, regionalne saradnje i savezništava kojima pripadamo u suočavanju sa globalnim izazovima. U borbi protiv ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, potrebne su nam dvosmjerne ulice. Crna Gora je to na vrijeme razumjela, zbog čega je, ne samo primala, već i upućivala pomoć drugim državama.

Zadovoljstvo mi je kazati da na nacionalnom nivou, preduzimamo korake iz sva tri segmenta koji su tema Samita, kroz vakcinaciju stanovništva, poboljšanje kvaliteta života i veća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu. U ovom trenutku, u Cnoj Gori je vakcinisano 41,7 odsto punoljetnih građana. U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine. Uvjeravam vas da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka ovog Samita”, kazao je u obraćanju premijer Krivokapić.

Virtuelnom samitu, pored domaćina predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, prisustvovali su, između ostalih, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski premijer Boris Džonson, premijer Kanade Džastin Trudo i potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonimous
23.09.2021-02:23 02:23

Uz fine nas je zemlje svrstao. Vjerovatno ćemo dostići taj nivo zajedno sa Botswanom i Ugandom. A EU je dostigla taj nivo prije dva mjeseca. Halloooo? Ima li koga u Vladi ili Ministatstvu? Na Svetoj Gori su, to će nam pomoći?

Ha20
23.09.2021-11:24 11:24
Reply to  Anonimous

Svaka cast na komentaru. Ziv i zdrav bio.