Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Kralj Nikola bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pjesnik i reformator

Krivokapić je kazao je da je kralj Nikola nevjerovatna ličnost, jer je danas teško objediniti sve u jedno, ističući da je bio lider nove vizije Crne Gore

Želim da iskažem ono što svaki građanin Crne Gore osjeća, a to je jedan veliki pijetet prema čovjeku koji je bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pjesnik i što je najvažnije – reformator, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na Cetinju, gdje je, povodom 100 godina od smrti kralja Nikole I Petrovića, položio je vijenac na njegov grob u dvorskoj crkvi Rođenja Bogorodice na Ćipuru.

Kako je saopšteno iz kabinete predsjednika Vlade, u delegaciji su bili i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić je kazao je da je kralj Nikola nevjerovatna ličnost, jer je danas teško objediniti sve u jedno, ističući da je bio lider nove vizije Crne Gore.

“Kako je on to radio? Tako što je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju, koji mogu da ugrade svoje znanje, da bi Crna Gora bila drugačija. I zato, imamo po prvi put uspostavljene institucije države Crne Gore, od kojih ću nabrojati samo neke: Narodna skupština, Vlada, Državni savjet. Uveo je prvu monetu – perper, koja je nacionalna valuta. A ako se osvrnemo na tri stuba današnjeg svakog sistema, on je ugradio prosvjetu, zdravstvo i pravosuđe! To je bio oslonac da se uspostavi i prva stajaća vojska na prostorima Crne Gore”, rekao je premijer.

Naveo je i da je kralj Nikola bio čovjek koji je osjećao duh vremena i moderno se odnosio prema tome.

“Uključujući u čitav sistem Crne Gore i elektrifikaciju, i poštu, i radio-difuzni sistem, i naravno, nije zaboravljao ono što je najvažnije, a to je, drumska infrastruktura. Danas kada se vraćamo u taj vremenski period, ne možemo da ne kažemo i ono što je najvažnije, a to je da Crna Gora ima koga da slijedi. To je kralj Nikola koji je u jednom vremenskom periodu možda svojim bolom u duši, ostavio bol u dušama brojnih građana Crne Gore koji i dan danas traje. Pa je potreba današnjeg trenutka da ne izdvajamo djelove koji se odnose na jednu ili drugu stranu, nego da cjelovitim pogledom, na način kako je on to znao najbolje da uradi, ujedinimo i pomirimo Crnu Goru time što ćemo istaknuti da su pravda, sloboda i prosperitet evropski put Crne Gore”, poručio je Krivokapić.

Premijer je istakao da je zato dužnost svih nas, bez obzira na naciju, vjeru ili ideološku pripadnost, da se odužimo kralju Nikoli, na način što ćemo poštovati osnovne vrijednosti koje je on zagovarao, a Crna Gora ih slijedila u kontinuitetu.

“To su slobodarstvo, pravda, potreba da jedni drugima budemo pri ruci u situaciji kada je najteže i da je to put prosperiteta koji vodi Crnu Goru u društvo evropskih naroda. Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi! Neka je vječna slava kralju, državniku, reformatoru, pjesniku i gospodaru Crne Gore”, poručio je Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SRBO
02.03.2021-15:01 15:01

Druze treba si to juce ucinjet a ne danas NA 100 godina i jedan dan! Kad se slavi NOVA GODINA 1 ILI 2 ! Obruka si CG sa vijencom treba si narucit sa CRNOGORSKIM OBELJZJEM A NE SRPKIM I TREBA SI OSTAVIT BAR 6 POLICAJACA DA CUVAJU VIJENAC DOK NAPUSTIS CETINJE A OVAKO ODMA SU TI GA ICBACILI CETINJANI NA SMETLISTE! -ZASTO??