Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić i Plenković: Crna Gora brani svoj evropski put posvećenošću evroatlantskim vrijednostima

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Plenković je potvrdio čvrsto opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske da nastavi sa pružanjem nesebične podrške Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i stabilizaciji regiona u cjelini

Drugog dana radne posjete Republici Hrvatskoj, šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić, susreo se sa predsjednikom Vlade te zemlje Andrejom Plenkovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Plenković je potvrdio čvrsto opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske da nastavi sa pružanjem nesebične podrške Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i stabilizaciji regiona u cjelini. Posebno je, kako su naveli, apostrofirana važnost odbrane evroatlanskih vrijednosti koje se danas brane u Ukrajini.

Na sastanku sa Plenkovićem, zajednički je istaknuto zadovoljstvo čestim susretima koji potvrđuju postojanje obostrane želje za konstantnim unapređenjem međudržavnih odnosa.

Sagovornici su razgovarali o modalitetima realizacije projekta Jadransko-jonskog gasovoda, ali i o uspostavljanju kvalitetnije saradnje u oblasti visokog obrazovanja koje bi hrvatske univerzitete učinila dostupnijim za crnogorske studente. Hrvatska je, kao članica EU samo kroz program obnove i otpornosti ove godine dobila nepovratnih milijardu i 400 miliona eura.

Krivokapić je istakao da posljednje godine nazadovanja u procesu evropskih integracija direktno plaćaju građani Crne Gore koji bi da nismo zaustavljeni u tom procesu, iz istih fondova, proporcionalno veličini Crne Gore samo u ovoj godini mogla računati na preko 200 miliona bespovratne podrške.

“Ta sredstva bi preko 100 miliona mogla biti direktno usmjerena ka privredi, a ostatak na obrazovanje, zdravstvo. To je cijena politika koje su suštinski napustile evropski put Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Tokom susreta, naglašen je i značaj aktivnosti brojčano manjih naroda, u ovom slučaju hrvatskog, koje pružaju veliki doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu i obogaćuju odnose dvije zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o pitanjima od regionalnog značaja i apostrofirali važnost usklađivanja međunarodne politike sa onom koju baštine naše zapadne saveznice pod okriljem EU i NATO-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve