Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić i Lajčak ocijenili: Izbori najdemokratskiji izlaz iz krize

''Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska Vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije'', rekao je Krivokapić, dodajući da ova Vlada ima kapacitet za pripremu tih izbora

Na sastanku predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom ocijenjeno je da se u kontekstu novih geoplitičkih okolnosti osjeća težnja ka ubrzanju integracija regiona u Evropsku uniju, kao i da je Crna Gora idealan kandidat da se pokaže da integracije mogu biti ubrzane, saopšteno je iz Kabineta premijera.

U skladu s tim, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da će zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi EU.

Uključenje u Evropsku uniju glavni je cilj Crne Gore, ali da bi se u tom procesu napredovalo neohodno je da država bude stabilna.

“Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska Vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije”, rekao je Krivokapić, dodajući da ova Vlada ima kapacitet za pripremu tih izbora.

Priča o manjinskoj vladi, kako tvrdi, samo je dodatno destabilizovala zemlju, čak je i pojačala krizu, jer je u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini došlo do jačanja nacionalizama, oličenih u DPS-u i DF-u.

Svaka polarizacija u društvu je loša i može voditi eskalaciji sukoba.

“U Crnoj Gori trenutno se prepliću četiri krize: politička, ekonomska, energetska i kriza hrane. Kako bismo išli u smjeru rešavanja komplikovane situacije, a ka ubrzanim integracijama ka EU, ni tehnička Vlada ne bi mogla biti izlaz iz situacije, s obzirom da bi za njeno formiranje bio neophodan Lex Specialis”, objasnio je premijer, dodajući da bi najbolje i najpoštenije rješenje bilo raspisivanje izbora

On je ocijenio kako Crna Gora nema vremena za političke igre i najbolji trenutak je da vanredni parlamentarni izbori budu u istom vremenu kad i lokalni.

Lajčak je izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na našoj državi da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način.

Crnogorski premijer i visoki evropski diplomata razgovarali su na marginama Delfi ekonomskog foruma, koji se održava u Grčkoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAGA
09.04.2022-10:40 10:40

Ovaj bivši Premijer i dalje Trtlja, dokle mu dozvoljavate Crnogorci?…