Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: EU da napravi iskorak i doprinese stabilizaciji Zapadnog Balkana

Na sesiji pod nazivom ''Evropska integracija, kriza u Ukrajini i regionalni trendovi – politička i geostrateška rasprava'', Krivokapić je istakao da je u jeku rata u Ukrajini, Zapadni Balkan, kao ''meki stomak'' Evrope, još izloženiji uticajima neprijateljskih zemalja

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovao je online na 11. sesiji Korčulanske škole, koja predstavlja Think Tank platformu na kojoj čelnici, u jugoistočnoj Evropi i šire, raspravljaju o političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim aspektima rodne ravnopravnosti u širem kontekstu socijaldemokratije i progresivne politike, saopšteno je iz tog resora.

Na sesiji pod nazivom “Evropska integracija, kriza u Ukrajini i regionalni trendovi – politička i geostrateška rasprava”, a na kojoj su govorile i šefica diplomatije Republike Slovenije Tanja Fajon, predsjednica Fondacije za evropske progresivne studije Marija Rodrigez, kao i bivša ministarka odbrane Republike Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, Krivokapić je istakao da je u jeku rata u Ukrajini, Zapadni Balkan, kao “meki stomak” Evrope, još izloženiji uticajima neprijateljskih zemalja.

U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije naglasio je važnost što brže integracije Zapadnog Balkana, ali uz potpunu svijest da u ovoj oblasti i EU mora imati hrabrost da napravi iskorak.

Istakavši da u ovakvim vremenima, ne može biti velike politike bez velikog rizika, Krivokapić je ocijenio da takvim pristupom i uz dobru procjenu, EU može da doprinese stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Ministar Krivokapić je naglasio da je Zapadnom Balkanu potreban prijedlog Krivičnog zakona kakav postoji u EU, kako bi se lakše zajednički izborili sa jačanjem organizovanog kriminala koji predstavlja ključnu slabost, preko koje se odvija dalja destabilizacija Regiona.

Na toj liniji, Krivokapić je istakao potrebu da budemo mudri kako bismo unaprijedili naše savezništvo i time učinili EU sposobnijom da se suoči sa novim izazovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
27.08.2022-22:01 22:01

Ovaj covjek je totalno zalutao..sto bi trebao da vodi politiku CG..jer mi stojimo na rubu anbisa..on prica o ZB..otvoreni balkan..Krivokapicu ..okrenite se drzavi CG..Zasto ne reagujes..na brutalni napad na drzavu CG!