Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Imam informaciju da mi je Katnić spremao hapšenje da sam potpisao Temeljni ugovor u Beogradu

Poručio i da nije predvodio listu Za budućnost Crne Gore, nikada se ne bi desile promjene u državi

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ne planira rekonstrukciju Vlade, dodajući da u izvršnoj vlasti ne može biti nikoga osim eksperata.

-Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije izbora da jedino ekspertska vlada crnoj gori može donijeti dobro. Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, kao za gospodina Leposavića, onda je prirordno da na to mjesto uđe neki ekspert, a ne neki političari. U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti nikog osim eksperata- kazao je Krivokapić u emisiji “Načisto” Televizije Vijesti.

Naveo je da može da se desi da 41 poslanik ima jasno iskazani stav da žele da vide Vladu po svom nahođenju ako bi se poptisao neki novi koalicioni sporazum.

Krivokapić je kazao da ima ministarstva koje nijesu skroz odradili sve obaveze.

-Ima ministarstava koje su na 100, neka su na 80 odsto, a neka na 60 odsto- naveo je Krivokapić.

Upitan da li je i dalje optimista da će Vlada izdržati cijeli mandat, Krivokapić je kazao da ne razmišlja o vanrednim izborima.

-Razmišljamo da ćemo trajati 48 mjeseci kako je definisano. Naša strategija je okrenuta ka svim građanima. Samo o tome brinemo, a ne o tome kakva će biti reakcija određenih političkih partija. Možda je naš najslabiji dio promocija rezultata- naveo je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da li planira kadrovska osvježenja ili uvođenje novih resora, Krivokapić je kazao da je broj od 12 ministarstva mjera Crne Gore.

Upitan koliko je zadovoljan učinjenim, Krivokapić je kazao da je tražio 200 dana da bi se cijenio rad izvršne vlasti.

-Ni 200 dana nije dovoljno da bi se sve na pravi način iskazalo i projektovalo najbintije. Donijeli smo, sa kašnjenjem, program rada Vlade za 2021. koji je prvi put rađen na drugačiji način da bi mogli u svakom trenutku da znamo šta smo zacrtali a šta uradili- naveo je Krivokapić.

Kazao je da najviše zadovoljan rezultatima u borbi protiv koronavirusa i zaštiti zdravlja građana kao i paketima pomoći za građane i privredu.

-Dao bih Vladu ocjenu četiri. To nam daje prostor da budemo još bolji u narednom periodu, zato ne dajem ocjenu pet- naveo je premijer.

Krivokapić očekuje da će turistička sezona biti možda i bolja od prvobitnih projekcija.

Temeljni ugovor

Ponovio je da postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru koji je predložila Srpska pravoslavna crkva kao i dio preambule.

-Taj jedan član se oidnosio na vjerske praznike koji je podrazumijevao da imamo već broj praznika nego što je zakonom predviđeno. Predložili su tri nova praznika koja bi trebalo da slave u Crnoj Gori, svetog Savu, svetog Vasilije i svetog Petra Cetinjskog.

Drugi član se odnosio na neusklađenost imovinskih pitanja, koji je predviđao dodatno preispitivanje nekih elemenata koji katastarski nijesu upisani.

Moja je obaveza da štitim državu, bez obzira što sam vjernik, i odlučio sam da štitim državu. Zašto je u preambuli potrebno unositi bilo kakve istorijske konotacije- naveo je Krivokapić.

Kazao je da dva dana prije odlaska u Beograd na sastanak u Patrijaršiju već jedan političar kazao da će premijer biti kriv što nije potpisan ugovor.

-U četvrtak sam imao informaciju da treba dođem do Beograda. Obavijestio sam potpredsjednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da sam je Abazović upoznat sa Temeljnim ugovorom. Upoznao sam i predsjednika parlamenta Bečića. Nijesam imao namjeru da potpišem ugovor u Beogradu, jer zastupam državu. Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan- naveo je Krivokapić.

Upitan ko je trebalo da hapsi, Krivokapić je kazao da prema njegovim informacijama to je trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca.

Budžet

Upitan ko je najodgovorniji zbog čega još nije usvojen budžet, Krivokapić je kazao da su se opredijelili na rizik da se ide na privremeno finansiranje i da se radi, kako je naveo, prvi put na programski budžet.

-Mislim da je najodgovorniji parlament zašto nije usvojen budžet. Mislim na sve one koje zakonom o budžetu ucjenjuju Vladu. Demokratski front je od početka krenuo u priču koja je, u neku ruku, nekorektna. Odmah su krenuli u optužbe na račun, čak i prilikom izbora Vlade- naveo je Krivokapić.

Upitan da li ipak osjeća odgovornost jer budžet nije usvojen, Krivokapić je kazao da su sve što je do Vlade uradili.

-Predvodio sam tu listu, da je nijesam predvodio, uz način na koji je uspostavljena, nikada se ne bi desile promjene u Crnoj Gori. Čovjek sam koji je krenuo iz profesorske klupe i iz kabineta u jedan izazov, svjestan posljedica i odgovornosti. Jedino što nijesam mogao dozvoliti da u slučaju pobjede, neko drugi preuzme Vladu, jer sam smatrao da imam dovoljno odgovornosti, da nijesam korumpiran i da je to garancija da Crna Gora može krenuti u drugom putu- naveo je Krivokapić.

Dodaje da se nije pokajao što je ušao u politiku.

Krivokapić je kazao da nema podataka zašto je DF odlučio da glasa za budžet navodeći da njema saznanja da je mitropolit Joanikije uticao na tu odluku.

Medojevićeve optužbe

Odgovorajući na optužbe o švercu cigareta, Krivokapić je kazao da nikada u životu nije švercovao.

-Zašto bih sada sa 62 godine krenuo u šverc. Jasno sam kazao da ova Vlada neće tretirati šverc duvana ni kao državni ni kao bilo koji drugi posao već da ćemo se obračunati sa organizovanom kriminalom. Nijesam išao na sjednicu Odbora za bezbjednost da ne bih odgovarao na besmislice i trošio vrijeme na to- kazao je Krivokapić.

Kazao je da policija ili tužilaštvo nije odradilo najbolje posao kada je jedan muškarac došao do njegove kapije i vrijeđao njegovu suprugu.

-Od direktora policije sam dobio uvjeravanje da je policija sve uradila ali da tužilaštvo nije tražilo dublje istraživanje tog slučaja- dodao je premijer.

Aboliranje Mitrovića

Upitan kakvu poruku šalje Vlada ako je na čelu resora koji bi trebalo da se bori protiv nelegalne gradnje “divlji graditelj” i zašto štiti ministra Ratka Mitrovića, Krivokapić je kazao da nikoga ne brani.

-Već sam to kazao na primjeru ministra Leposavića. Ono što je najvažnije da sam rekao da nema nezamjenljivih i to sa pokazao na prmijeru određenih savjetnika. Mitroviću sam dao još jednu šansu jer objekat koji je gradio je rađen prije nego je postao ministar- naveo je Krivokapić.

Kazao je da mu je jasan problem u tom slučaju.

-Razgovarao sam sa profesorom Mitrovićem i obećao je da sve što bude radio biće transparentno. To što se pokrenula krivična prijava neka ide sve svojim tokom- precizirao je Krivokapić.

Najavio je i da će na sjutrašnjoj sjednici Vlade biti stavljen moratorijum na detaljne urbanističke planove Centar Budva, i Bečići.

Presuda Mladiću

Komentarišiću presudu Haškog suda Ratku Mladiću, Krivokapić je kazao da ga obavezuje ono što je potpisao sa liderima koalicije.

-Taj sporazum je jasan i precizan. Na bazi tog sporazuma pokrenuo sam smjenu Leposaviću. Takav stav imam i oko presude. Sud pravde je rekao svoje, još nakon 50 godina može istorija da priča o nekim detaljima koje ne znamo- naveo je premijer.

Upitan kako je raskinut ugovor sa konsultantom u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Vladimirom Vukovićem, nakon njegovog pozitivnog stava o Mladiću, kada je ranije saopšteno da je to nemoguće uraditi, Krivokapić je kazao da je juče intervenisao da se to uradi.

Upitan kako je moguće da je 15. aprila Vlada imenovala Slavicu Ilinčić na funkciju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta koja je potpredsjednika Vlade nazvala Šiptarom, Krivokapić je kazao da nije imao takva saznanja.

Upitan zašto se gleda “kroz prste” pomoćniku generalnog sekretara Nikoli Kandiću kada je utvrđeno da je službeno vozio koristio pijan i izazvao udes, Krivokapić je kazao da je Kandić rijetko dobar i odgovoran čovjek.

-U skladu sa zakonom kada bude postojao epilog Kandić će biti suspendovan. Svaka negativna aktivnost koja se dešava krnji ugled Vlade- naveo je Krivokapić.

Premijer je kazao da je generalni sekretar Vlade Božo Milonjić energičan čovjek, pun znanja, i da je bio čovjek njegovog velikog povjerenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Primavera
10.06.2021-21:38 21:38

On sam priznaje da _ nista ne zna !