Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Krivokapić: Dešavanja na Cetinju pokušaj snaga opozicije da destabilizuju Crnu Goru

Netolerantan pristup koji je nametnut od strane predstavnika bivše vlasti ima za cilj da se prelije na građane i postane poželjan model destruktivnog, anarhističkog ponašanja. Ali građani prepoznaju i motive i ciljeve i ishode takvog ponašanja, i čvrsto vjerujem da će Crna Gora za nekoliko godina biti drugačija, istinski evropska država, poručio je Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa ministrom za savezne i evropske poslove Savezne Pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Savezne Republike Njemačke, Štefanom Holthof – Fertnerom, saopšteno je iz Vlade.

“Premijer Krivokapić pozdravio je izvanredne bilateralne odnose koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i nivoima, a o čemu najbolje svjedoči i jučerašnji, drugi u ovoj godini, razgovor između premijera Crne Gore i njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u ime Savezne Republike Njemačke još jednom iskazala punu podršku reformskom, evropskom putu Crne Gore.

Premijer Krivokapić ponovio je riječi saučešća i solidarnosti upućene građanima SR Njemačke, naročito iz oblasti Rajna – Vestfalija, koja je najviše pogođena ljetošnjim, katastrofalnim poplavama. On je visokog gosta podsjetio na odluku Vlade Crne Gore kojom je Crna Gora pokazala spremnost za punu i konkretnu prijateljsku podršku Njemačkoj i građanima ugroženih područja”, navodi se u saopštenju.

Premijer je, dodaju, naglasio da je Vlada u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima, te da je u Crnoj Gori sazrela snažna politička volja za beskompromisnu, institucionalnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu vladavine prava uopšte.

„S obzirom da je prvi put u istoriji Crne Gore jedna vlast smijenjena demokratskim, izbornim putem, možemo reći da se, u političkom smislu, Crna Gora oslobodila. Ali mi smo svjesni da se nalazimo u demokratskoj tranziciji i da demokratija i pluralizam tek treba istinski da zažive u svim segmentima, glavama i porama našeg društva. Crna Gora mora da prodiše pravdom, demokratijom i tolerancijom. Prethodnici su govorili o „suživotu“, naš cilj je korak dalje – prožimanje različitosti kroz istinski proces inkluzivnosti. Zato je moja želja i moja odluka bila da Vlada bude ekspertska, Vlada stručnjaka, Vlada građanske orijentacije. To je bila istorijska potreba svih građana Crne Gore“, rekao je premijer Krivokapić.

Govoreći o posljednjim dešavanjima na Cetinju, a sa kojima je upoznata šira, evropska javnost, premijer je kazao da je to bio samo još jedan, nelegitimni i vaninstitucionalni pokušaj snaga opozicije da destabilizuje Crnu Goru i da uspori njen hod ka pravnoj državi, ka državi socijalne pravde i sigurnosti.

“Netolerantan pristup koji je nametnut od strane predstavnika bivše vlasti ima za cilj da se prelije na građane i postane poželjan model destruktivnog, anarhističkog ponašanja. Ali građani prepoznaju i motive i ciljeve i ishode takvog ponašanja, i čvrsto vjerujem da će Crna Gora za nekoliko godina biti drugačija, istinski evropska država”, poručio je Krivokapić.

Premijer je istakao da političke i normativne reforme mora da prati i ekonomska reforma i preporod, te da Crna Gora očekuje od Njemačke, kao strateškog partnera, nova ulaganja i investicije, naročito u oblastima zelene ekonomije i čiste energije.

Ministar Holthof – Fertner rekao je da sasvim razumije reformski momenat u kojem se nalazi Crna Gora, kao i sve probleme sa kojima se suočava ekspertska Vlada premijera Krivokapića.

“Put kojim ste krenuli jeste naporan i dug, ali je impresivno što idete njim. Bez pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ni EU nije potpuna”, poručio je Štefan Holthof Fertner.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
15.09.2021-15:25 15:25

Opet piješ a mogao si barem na tom sastanku da ostavis bocu rakije