Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Krivična prijava protiv Krivokapića, Praščević Milačić i Đurišića zbog Cetinjskog manastira

''Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom i njegova zaštita od devastacije pitanja su od neprocjenjive i najviše važnosti za upravu Prijestonice, ali i za sve građane Cetinja i Crne Gore koji ovaj sakralni, a prije svega objekat kulturne baštine crnogorskog naroda, vide kao simbol nacionalnog jedinstva i ponosa'', poručio je on

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je saopštio da je Prijestonica Cetinje 14. oktobra Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević Milačić i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića, zbog zaključaka koji se tiču promjene poravnog statusa Cetinjskog manastira.

”Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom i njegova zaštita od devastacije pitanja su od neprocjenjive i najviše važnosti za upravu Prijestonice, ali i za sve građane Cetinja i Crne Gore koji ovaj sakralni, a prije svega objekat kulturne baštine crnogorskog naroda, vide kao simbol nacionalnog jedinstva i ponosa”, poručio je on.

On je, predstavljajući odbornicima Informaciju o preduzetim mjerama i radnjama shodno zaključcima Skupštine Prijestonice Cetinje sa sjednice održane 14. i 17. septembra, istakao da je lokalna uprava u dosadašnjem postupanju preuzela sve pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi zaštitila sopstvenu imovinu – Cetinjski manastir.

Kašćelan je kazao da je lokalna uprava u kontinuitetu pravno reagovala na postupanja Uprave za katastar, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade Crne Gore koji su donošenjem odluka o promjeni pravnog statusa Cetinjskog manastira ugrozili prava i imovinu Prijestonice.

Objašnjavajući preduzete pravne poteze, Kašćelan je kazao da Vlada Crne Gore nije nadležna za donošenje bilo kakvih odluka koje se odnose na zabranu otuđenja i opterećenja u „G“ listu nepokretnosti, niti je Zaključak Vlade, potpisan od strane generalnog sekretara, akt predviđen zakonom, za bilo kakvu promjenu u zemljišno-knjižnoj evidenciji.

”Donoseći ovakav Zaključak, Vlada je izvršila zloupotrebnu službenog položaja i pravno nasilje”, istakao je Kašćelan.

On je kazao da je Osnovnom državnom tužiocu na Cetinju ranije predata je krivična prijava protiv NN lica iz Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske Cetinje i NN lica iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Cetinje zbog osnovane sumnje da su na štetu Prijestonice Cetinje, kao saizvršioci, počinili krivično djelo uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253 a Krivičnog zakonika Crne Gore.

Kašćelan je podsjetio da je krivična prijava podnijeta zbog izvođenja radova u Cetinjskom manastiru bez saglanosti Prijestonice Cetinje kao vlasnika kulturnog dobra, te da Uprava nije spriječila radove, iako je to u njenoj nadležnosti.

”Povodom navedene krivične prijave, Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju nas je 18. oktobra obavijestilo da je kod ovog tužilaštva formiran krivični predmet, te je u toku postupak preduzimanja dokaznih radnji u izviđaju”, rekao je Kašćelan.

On je kazao i da je, u cilju realizacije Zaključka Skupštine, formirao ekspertski tim koji će pred nadležnim državnim organima i za potrebe Prijestonice Cetinje postupati u skladu sa zakonima Crne Gore u svim postupcima koji se vode ili će eventualno biti pokrenuti.

Tim čine advokati Nikola Martinović i Dušan Lukšić, pravnik i istoričar Jadranka Selhanović i Novak Adžić, i zaštitnik imovine Prijestonice Snežana Popivoda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragana
01.11.2021-20:17 20:17

Koje Bazdigovnoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo