Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Krapović učestvovao na 22. sjednici Odbora eksperata za javnu upravu Ekonomskog i socijalnog savjeta UN-a

Na kraju svog izlaganja, Krapović je istakao da parlamentarci moraju nastaviti igrati ključnu ulogu u njegovanju koncepta učešće građana u svim procesima donošenja odluka od javnog interesa, ujedno izrazivši uvjerenje da od toga uveliko zavisi postizanje Ciljeva održivog razvoja Ujedninjenih nacija

Na poziv generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Meditarana (PAM), ambasadora Serđa Piacija šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PAM-u poslanik Dragan Krapović, učestvovao je i uzeo aktivno učešće na 22. sjednici Odbora eksperata za javnu upravu (CEPA) Ekonomskog i socijalnog savjeta Ujedinjenih nacija (ECOSOC), koja je održana u hibridnom formatu u periodu od 27. do 31. marta 2023. godine u sjedištu UN-a u Njujorku, SAD.

“Naziv ovogodišnje teme sjednice Odbora eksperata za javnu upravu, koja je obuhvatila niz tematski povezanih podtema bila je „Hitno transformisati institucije za zeleniji, inkluzivniji i otporniji svijet u vremenima višestrukih kriza“. Poslanik Krapović je u ulozi posmatrača i predstavnika Parlamentarne skupštine Mediterana, te u svojstvu specijalnog izvjestioca za ekonomska pitanja PAM-a i predsjedavajućeg Sektorskom grupom za promociju turizma u okviru PAM Panela za trgovinu i investicije, imao izlaganje na temu „Primjena prioritetnih principa Ujedinjenih nacija u cilju postizanja Ciljeva održivog razvoja (COR)“”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Krapović je na početku izlaganja istakao da smo danas kao društva direktno suočeni s brojnim krizama bez presedana, koje su rezultat, između ostalog, klimatskih promjena, kovida 19 i ruske invazije na Ukrajinu. Shodno tome, apsolutni je prioritet, prije svega, transformisati naše institucije, sa napomenom da se taj proces ne može ograničiti samo na kreatore politika, uprkos činjenici da je sve veći nedostatak povjerenja u javne institucije, što predstavlja značajnu prepreku u postizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a, zbog čega moramo omogućiti direktno učešće građana i građanki u procese donošenja odluka.

„Zaista sam uvjeren da je neophodno usvojiti pristup „cijele vlade” tj organizovati zajedničke aktivnosti koje bi sprovodila resorna i zainteresovana ministarstva, javne uprave i državne agencije, kako bi se unaprijedile preporučene strategije i ujedno osiguralo zajedničko rješenje problema u predmetnoj oblasti“, naglasio je poslanik Krapović.

On je istakao da, kao predstavnik Parlamentarne skupštine Mediterana koristi priliku da istakne da je PAM posvećen promovisanju slobodnih i poštenih izbora, čemu u prilog govori uspješno spovođenje niza posmatračkih misija u Grčkoj, Kazahstanu, Mauritaniji, Crnoj Gori i Turskoj.

„Dodatno želim naglastiti važnost ovog događaja i sličnih formata, kojima prisustvuje više zainteresovanih strana, te koji kao takvi predstavljaju nezamjenjiv način djelovanja čime se neminovno dovodi do konkretnih rezultata na zadovoljstvo svih. Shodno tome želio bih podsjetiti da je PAM nedavno organizirao svoj prvi „Euro-mediteranski i zalivski ekonomski forum“ u Marakešu, Kraljevina Maroko, koji je okupio više od 70 delegacija iz država članica PAM-a, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog sektora, dajući ključne preporuke o glavnim socio-ekonomskim i klimatskim izazovima u našim regionima, uključujući ključne sektore energetike, bezbjednosti hrane i turizma.“

On je naveo da kao odgovorna društva moramo podsticati snažnije učešće žena, te shodno tome informisao prisutne da je PAM prošle godine osnovao Ženski parlamentarni forum u Lisabonu, Portugal, koji ima za cilj promociju učešća, predstavljanja i osnaživanja žena na svim nivoima, čime se podstiče usvajanje rodno odgovornih parlamentarnih budžetskih strategija.

Na kraju svog izlaganja, Krapović je istakao da parlamentarci moraju nastaviti igrati ključnu ulogu u njegovanju koncepta učešće građana u svim procesima donošenja odluka od javnog interesa, ujedno izrazivši uvjerenje da od toga uveliko zavisi postizanje Ciljeva održivog razvoja Ujedninjenih nacija.

Odbor eksperata za javnu upravu (CEPA) je tehničko savjetodavno tijelo UN-a koje se bavi proučavanjem i pružanjem preporuka za unapređenje upravljanja struktura javne uprave i njenih procesa za dalji razvoj. Odbor pomaže Ekonomskom i socijalnom savjetu UN-a (ECOSOC), na način što preispituje trendove, pitanja i prioritete u domenu javne uprave, posebno u vezi sa Agendom za održivi razvoj 2030, pružajući podršku pregledima implementacije i napretku Ciljeva održivog razvoja UN-a. ECOSOC, u okviru kojeg djeluje Odbor eksperata za javnu upravu, jedan je od šest glavnih organa UN-a i predstavlja centralni forum za diskusiju o međunarodnim ekonomskim i socijalnim pitanjima, koji ujedno ima za cilj formulisanje političkih preporuka koje upućuje ka državama članicama i sistemu UN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve