Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: Osnova za ekonomsku i socijalnu transformaciju vladavina prava

Poslanik Skupštine Crne Gore Dragan Krapović učestvovao je danas na sedmoj Dunavskoj konferenciji, na temu „Pametna rješenja za održivi razvoj”, sa fokusom na podsticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja

Poslanik Skupštine Crne Gore Dragan Krapović učestvovao je danas na sedmoj Dunavskoj konferenciji, na temu „Pametna rješenja za održivi razvoj”, sa fokusom na podsticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja. Krapović je ukazao da će Skupština Crne Gore u potpunosti biti posvećena međuparlamentarnoj saradnji, u cilju ispunjavanja zajedničkih razvojnih ciljeva, posebno uzimajući u obzir nove izazove sa kojima smo svi suočeni.

On je kazao da će tzv. „pametna rješenja“ za održivi razvoj biti značajno podržana, između ostalog, kroz Ekonomski i investicioni plan EU, koji ima za cilj da ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU. U tom kontekstu, Krapović istakao je važnost evropskog zelenog dogovora, kao i sprovođenja Nacionalne strategije Crne Gore za održivi razvoj do 2030. godine i ciljeva održivog razvoja, Pariskog klimatskog sporazuma i međunarodno dogovorenih ciljeva biodiverziteta.

“Takođe, poslanik Krapović upoznao je učesnike konferencije da sprovođenje navedene strategije podrazumijeva kontinuirano ažuriranje, na način da se uzimaju u obzir novi Evropski planovi i prakse, kao i nove okolnosti. Ukazano je i na potrebu implementacije rješenja predviđenih digitalnom strategijom EU. On je ocijenio da je u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, ekonomske i socijalne transformacije i borbi protiv novih izazova sa kojima se suočavamo, neophodno posvetiti posebnu pažnju jačanju ekonomije znanja i podržati inicijative koje podstiču prenos znanja, njeguju istraživačke i inovacione sisteme i okupljaju akademske i ekonomske zajednice”, saopšteno je iz Skupštine.

Krapović je, kako se dodaje u saopštenju, zaključio da je osnova za ekonomsku i socijalnu transformaciju upravo vladavina prava, i da će se toj oblasti u narednom periodu posvetiti posebna pažnja, kao i da je u ovom izazovnom vremenu neophodna saradnja svih zainteresovanih strana i solidarnost među zemljama, te istakao važnost ove konferencije i komunikaciju između parlamenata.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatskog sabora, u okviru hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, u formatu videokonferencije, u cilju rasprave o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških kompanija i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u podunavskom regionu. Učesnici konferencije bili su parlamentarci zemalja članica Strategije EU-a za područje Podunavlja (EUSDR).

Konferenciju je otvorio predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Evropske unije Marko Pavić, a u uvodnom dijelu parlamentarcima su se obratili: ministar vanjskih i evropskih poslova – Gordan Grlić Radman, ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije – Nataša Tramišak i predsjednik saborskog Odbora za evropske poslove – Domagoj Hajduković.

Na kraju konferencije dogovoreno je da učesnici potpišu zajedničku izjavu kojom se, između ostalog, poziva na unapređenje međuparlamentarne saradnje i razmjenu iskustava i dobrih praksi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve