Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Krajni stadijum fašizma uvijek isti – stradanja i genocidi

Sa nedavnom promjenom vlasti, antifašizam kao jedan od glavnih stubova savremene građanske Crne Gore počinje da bije bitku sa nekim novim starim ideologijama. Ono što je nekada bilo neupitno danas je problematično. Stari etaloni vrijednosti žele se mijenjati nekim novim. Zaboravilo se na cijenu koja je plaćena da bi se izgradilo antifašističko društvo na ovim prostorima i nanovo se i tiho uvode ideologije čije će posljedice, bojim se, brzo doći na naplatu, smatra potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović smatra da je prvi ozbiljniji signal da sa društvom nešto nije u redu kada se u najvišem domu zakonodavne vlasti jedne države javi otpor ka antifašizmu. Kako navodi, to smo ovih dana, nažalost, mogli da vidimo u crnogorskom parlamentu, kada su poslanici vladajuće većine odbili da u dnevni red skupštinskog zasijedanja uvrste zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnonacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

“Ovdje su doskora tekovine antifašizma odolijevale raznim iskušenjima, unutrašnjim i bočnim udarima. Sa nedavnom promjenom vlasti, antifašizam kao jedan od glavnih stubova savremene građanske Crne Gore počinje da bije bitku sa nekim novim starim ideologijama. Ono što je nekada bilo neupitno danas je problematično. Stari etaloni vrijednosti žele se mijenjati nekim novim. Zaboravilo se na cijenu koja je plaćena da bi se izgradilo antifašističko društvo na ovim prostorima i nanovo se i tiho uvode ideologije čije će posljedice, bojim se, brzo doći na naplatu”, kaže Ćorović.

Kako dodaje, da bismo se uspješno borili protiv fašizacije društva, mora se uporno upirati prstom u svaku njegovu pojavu ili emanaciju.

“Fašizam u savremenom dobu je mutirao, evoluirao i stvorio sposobnost prilagođavanja i mimikrije, ali krajnji stadijum fašizma uvijek je isti, stradanja i genocidi”, ističe Ćorović.

On navodi da smo u Crnoj Gori za kratko vrijeme stigli do poražavajućeg društvenog stanja gdje je postalo moguće da jedan ministar, i to ne bilo koji, već ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava ne priznaje međunarodni sud pravde, kojeg sa druge strane priznaju sve zemlje članice Unije kojoj Crna Gora teži, apsurdno.

“Postalo je moguće da isti ministar u svom govoru u parlamentu iznosi niz relativizacija na račun genocida počinjenog u Srebrenici. Ono što je tragično jeste da podrška takvom čovjeku, koji relativizuje činjenice o genocidu, dolazi od pripadnice naroda koji je takođe bio žrtva genocida i to ne od bilo koje pripadnice, već od predsjednice zajednice toga naroda u Cmoj Gori. Potpuni apsurd”, kaže Ćorović.

Pobjeda nad pokušajima urušavanja slobodarske Crne Gore

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović kaže da je ponosan na Crnu Goru, koja je pored svih iskušenja smogla snage da izglasa i stavi na dnevni red tačku Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

“Ponosan sam i zahvalan svim poslanicima koji su, pred početak skupštinskog zasijedanja, u znak otpora fašizmu na revere svojih sakoa stavili Cvijet Srebrenice, neslužbeni simbol genocida koji se desio u Srebrenici 1995. godine. To je jedna svojevrsna pobjeda stare građanske, multikulturalne i antifašističke Crne Gore nad pokušajima urušavanja slobodarske i čojske Crne Gore”, istakao je Ćorović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve