Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Kovačević nakon sastanka sa Spajićem: Nikom popis ne bi bio problematičan da nema pitanja o nacionalnosti, vjeri i jeziku

Jedna od potreba je, prema njenim riječima, da se garantuje provjera podataka popisa stanovništva, a prepreka dijaloga je, kako je ocijenila, to što je oročen dogovor

“Postoje pitanja koja mogu da se riješe do početka popisa. Nikom popis ne bi bio problematičan da nema pitanja o nacionalnosti, vjeri i jeziku”, kazala je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem.

Podsjećamo, Spajić je sazvao sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija i Uprave za statistiku (Monstat) o predstojećem popisu stanovništva.

Kovačević je novinarima, po završetku sastanka, ispred Vlade kazala da je prošao u konstruktivnoj atmosferi.

“Ishod ovih razgovora treba da bude rješavanje svih pitanja kako bi se izbjegao bojkot i svi negativni scenariji – istakla je Kovačević.

Jedna od potreba je, prema njenim riječima, da se garantuje provjera podataka popisa stanovništva, a prepreka dijaloga je, kako je ocijenila, to što je oročen dogovor.

“Dominantan problem je politički ambijent i uticaji iz susjednih država, prvenstveno iz Srbije – navela je Kovačević.

Premijer ih je, kako dodaje, informisao da je uredba donešena na osnovu političkog dogovora.

“Bilo je riječi i o finansijama. Puno je manja cijena štampanja novih popisnica od cijene koje bi nam donio bojkot i neprecizni i nepotpuni podaci – kazala je Kovačević.

Postoji način, kako dodaje, da se popravi povjerenje među učesnicima procesa.

“Teško je biti optimista, ali svi imaju obavezu prema građanima da izađu iz ovih zakovanih pozicija – poručila je Kovačević.

Na sastanak su bili direktor Monstata Miroslav Pejović i njegova pomoćnica Snežena Remiković, dok su ispred nevladinih oragnizacija bili Zlatko Vujović, Ivana Vujović, Samir Jaha, Serđan Baftijari i Marina Vujačic.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO ) ranije su kazali da neće učestvovati na sastanku koji je zakazan za 14 sati, navodeći da su poziv za učešće dobili četiri sata prije termina, uz naznaku da u roku od 45 minuta odrede predstavnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
02.11.2023-16:52 16:52

Indetitetska pitanja (nacija, vjera i jezik) treba na posebnom listiću ponuditi popisivanom licu da sam popuni i zatvori u poseban koverat koji bi bio sastavni dio popisnog lista, nešto kao glasanje putem pisma.

Zoran
02.11.2023-17:21 17:21

Veca je.onda mogucnost za manipulaciju