Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kovačević i Sošić: Postupanja u slučaju Spajića imaju elemente zloupotrebe javnih funkcija

Kovačević je kazala da je nezakonito finansiranje partija i kampanja ogroman problem, te da treba da bude predmet Agencije za sprječavanje korupcije i drugih nadležnih institucija, i da se nada da će tužilaštvo, koje kako je navela, pokazati ozbiljno i odgovorno ponašanje u slučaju Spajića

Iako je nezakonito finansiranje partija ogroman problem, iznošenje optužbi na račun nosioca liste Evropa sad, Milojka Spajića, nije u nadležnosti predsjednika Vlade, izričit je primjer kršenja fer igre u predizbornoj kampanji i ima elemente kampanje i zloupotrebe javnih funkcija.

Ovo su poručili programska direktorica CDT-a Milica Kovačević i Marko Sošić iz Instituta alternativa u CDT-ovom podkastu “Da li partije poštuju Kodeks za fer i demokratske izbore 2023”.

Kovačević je kazala da je nezakonito finansiranje partija i kampanja ogroman problem, te da treba da bude predmet Agencije za sprječavanje korupcije i drugih nadležnih institucija, i da se nada da će tužilaštvo, koje kako je navela, pokazati ozbiljno i odgovorno ponašanje u slučaju Spajića.

“Na političkoj sceni imamo to da se ovo dešava neposredno pred izbore. Ništa od ovih optužbi nije u nadležnosti predsjednika Vlade i Vijeća za nacionalnu bezbjednost koje treba da se bavi temama koje su rizik po nacionalnu bezbjednost, a danas niko nije saopštio takvu činjenicu. Ovo ima elemente kampanje i zloupotrebe javnih funkcija. Mi često banalizujemo i mislimo da je zloupotreba javnih funkcija ako vozite službeni automobil ili koristite neke javne prostorije, ali neko ima monopol nad informacijama i obavještajnim informacijama, pa ih plasira u odgovarajućim momentima i formi. Ovo nije priča do koje se došlo istraživačkim novinarstvom već je to priča koja je u zadnjoj sedmici kampanje servirana sa najviših pozicija moći i treba biti naivan pa ne misliti da ima veze sa ovim tajmingom. Bez preudiciranja šta je tu bilo vjerujem da je ovo tema kojom treba da se bave nadležni državni organi i da nas blagovremeno obavijeste o tome. Ovo je tako servirano kao da do 11. juna treba da se riješi”, rekla je Kovačević.

Dodala je da desničarski portali naklonjeni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću znaju sadržaj pisma, znaju kako izgleda i prenose nam sadržaj.

“Vidi se da je jedna sinhronizovana akcija, odjednom, u istom trenutku svi imaju neke informacije. Ne mogu da ulazim u teorije zavjere, ali baš je zanimljivo kako je taj Južnokoreanac znao kome treba da uputi pismo”, kazala je Kovačević.

Sošić je naveo da je katastrofalno da se ovakve stvari dešavaju u posljednjoj nedjelji predizborne kampanje. “Da u posljednjoj nedjelji pred izbore da vidim video nekog od kandidata da nešto radi ja bih mislio da je fotomontaža ili neka vrsta podvale. Ovo je izričit primjer kršenja vašeg kodeksa i kršenja nekih pravila ponašanja fer igre, pa da je sve istina, čini mi se da je bilo nepotrebno raditi baš u ovoj nedjelji. Činjenica da se radi sada, za mene to diskvalifikuje”, kazao je Sošić.

“Nemam nekog velikog povjerenja u ovo što je danas predstavljeno”, nastavio je on. “

Radi se o zbiru međusobno nepovezanih činjenica. Kakve veze ima taj bitkoin aparat iznenada pronađen u Tivtu sa svim ovim stvarima o kojima se priča. Od kad oni za to znaju, znaju li za to mjesecima, i opet ništa nisu uradili”, dodao je Sošić.

Istakao je da je Crna Gora jedna od rijetkih država u regionu koja nema neki zakon koji reguliše digitalnu imovinu.

“Nakon sve priče oko digitalnih nomada, okupljanja po primorju, dočekivanja, ništa ne uradiše da spriječe nešto što je realna opasnost – finansiranje subjekata kriptovalutama. Ja bih isto ovako organizovao i za slučaj gradonačelnika Budve Mila Božovića. Za mene je i slučaj Božovića iz Budve isto značajan, zašto je ovo veća prijetnja od toga da predsjednik najvažnije primorske opštine u susret sezoni bude u pritvoru, kakve se to gradacije prave”, kazao je Sošić i dodao da sve što se desilo proteklih dana čini samo kontra od namjere.

“Ovo diže popularnost Spajića Evrope sad, već su se jednom na taj način opekli. Kao građanin osjećam da mi je intelekt uvrijeđen ovim danas”, dodao je on.

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Kovačević je kazala da se vidi izraženo prisustvo zloupotrebe javnih resursa, kako kroz funkcionersku kampanju tako i kroz druge moduse koje smo, kako je kazala, gledali godinama i decenijama.

Sošić je naveo da ne vidi način na koji bi se to riješilo, da se predsjedniku Vlade zabrani da se do izbora saziva konferencija za štampu, da se saziva Vijeće i druge slične aktivnosti.

“Priču da su ovi isti kao oni ranije smo već ispričali. Ne mislim da je svaka zloupotreba od istog značaja, funkcionerska kampanja je neizbježan dio političkog života, ja ne vidim način na koji bi se to riješilo”, smatra Sošić.

Govoreći o stranim uticajima na izbore, Kovačević je rekla da režim u Srbiji trenutno ima bitnije teme na dnevnom redu nego što je Crna Gora i da se bilježi manji angažman medija iz Srbije.

Kovačević je kazala da se promjenama koje su se desile posljednjih godina desilo da diskurs u kampanji diktira neko ko obećava plate, penzije i ostalo. “I onda imamo takmičenje u toj vrsti obećanja. Ali trebala nam je pauza, jer se zaoštrilo do kraja, bilo je javnog ispoljavanja mržnje”, navela je ona.

Sošić je poručio da građani sa više doze sumnje i preispitivanja treba da uzimaju neka od obećanja koja su, kako kaže, zaista nerealna.

“Nije to stvar velikodušnosti, građani moraju da znaju da im daju njihov novac”, rekao je on.

Ocijenio je da je Vlada u kampanji makar od avgusta prošle godine kada je izgubila povjerenje, ali i, kako kaže, po nekim tumačenjima od decembra 2020. kada je izglasana Vlada Zdravka Krivokapića i kada su elementi DF-a “otišli na svoju bandu” i krenuli da kritikuju tu vladu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
08.06.2023-13:42 13:42

Digla se kuka i motika, filozofi,
propali političari, analitičari i sva elita nevladina aktiva, u odbranu pravednog
prepodobnog svetomučenika Milojka. Zar je bitno ako se PES finansirao iz izvora prljavog novca kriptomafije, kad su ove kuke i motike relativizovali problem tvrdnjom da se još po neko nelegalno finansira i to je kao normalno. Što ako smo dobili predśednika čija je izborna kampanja takođe finansirana prljavim novcem kriptomafije trebali da dobijemo i takvog premijera.