Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Kovač na sjednici VK: Izmjenama zakona će se ojačati nezavisnost pravosuđa

Povod učešća ministra na sjednici ove Komisije bilo je razmatranje i usvajanje Nacrta mišljenja Venecijanske komisije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koje je pripremljeno na zahtjev Ministarstva pravde

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama će se ojačati nezavisnost pravosuđa i unaprijediti mehanizmi za utvrđivanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija, kazao je ministar pravde Marko Kovač koji na poziv Venecijanske komisije u Veneciji učestvuje na 133. Plenarnoj sjednici ovog tijela Savjeta Evrope.

Povod učešća ministra na sjednici ove Komisije bilo je razmatranje i usvajanje Nacrta mišljenja Venecijanske komisije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koje je pripremljeno na zahtjev Ministarstva pravde.

Kovač je upoznao članove Venecijanske komisije sa ciljevima predloženih zakonskih izmjena i izrazio očekivanja da će se usvajanjem ovog zakona upravo ojačati nezavisnost pravosuda i unaprijediti mehanizmi za utvrđivanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija.

“Ovo je posebno važno iz razloga što u Crnoj Gori posljednjih godina svjedočimo istorijski niskom nivou povjerenja građana u rad pravosuđa, a nažalost i procesuiranju nosilaca najviših pravosudnih funkcija zbog optužbi za umiješanost u organizovani kriminal i izvršenje najtežih krivičnih djela u oblasti korupcije. Sve ovo krajnje negativno utiče na sistem vladavine prava u Crnoj Gori, kao i na ugled naše države u međunarodnoj zajednici i usporava put Crne Gore za ulazak u zajednicu evropskih naroda”, naglasio je Kovač.

Venecijanska komisija, pored određenih sugestija u odnosu na pojedina rješenja, pozdravila je značaj predloženih zakonskih izmjena za reformu pravosuđa u Crnoj Gori i posvećenost Ministarstva pravde da ovom procesu pristupi na inkluzivan, demokratski i transparentan način, uz konstataciju da će normativne izmjene u ovom propisu doprinijeti podizanju povjerenja građana u rad pravosuđa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve