Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

KOSOVSKI SRBI KAO TOPOVSKO MESO: Ko je zadužen za nemire na sjeveru Kosova?

Suočen sa pritiscima sa svih strana, Vučić i njegov autokratski režim, pribjegavaju jedinom preostalom, ali zasigurno privremenom rješenju za skretanje pažnje sa sopstvenih velikih problema – svakodnevno podgrijavaju tenzije na Kosovu. Time sve više otežavaju položaj srpskog naroda, koji Vučiću i njegovim saradnicima služi kao topovsko meso za podizanje tenzija po političkoj potrebi

Srpskom autokrati Aleksandaru Vučiću, polako ali sigurno, o glavu se obija svo subverzivno hegemonističko djelovanje u Regionu, koje je do skoro sprovodio uz podršku Zapada, posebno sumnjivih vašingtonskih diplomata – Kristofera Hila i Gabrijela Eskobara.

U posljednja dva mjeseca sve se promijenilo i Zapad umoran od Vučićevih laži i odugovlačenja zvaničnog priznavanja Kosova, ”pere ruke” od srpskog autokrate za kojeg sada pouzdano znaju da nema moć da se otrgne od zagrljaja Moskve. Nezadovoljni građani Srbije masovno izlaze na ulice svakih nekoliko dana, ogorčeni trulim sistemom koji je uspostavljen u državi i očiglednim pritiskom korupcije, nepotizma i kriminala.

Suočen sa pritiscima sa svih strana, Vučić i njegov autokratski režim, pribjegavaju jedinom preostalom, ali zasigurno privremenom rješenju za skretanje pažnje sa sopstvenih velikih problema – svakodnevno podgrijavaju tenzije na Kosovu. Time sve više otežavaju položaj srpskog naroda koji, a takvom se utisku zaista teško otrgnuti,  Vučiću i njegovim saradnicima služi kao topovsko meso za podizanje tenzija po političkoj potrebi.

Tenzije na Kosovu su Vučićev posljednji adut

Vučićevi kriminalci zaduženi za nerede 

Iako je kritika Zapada za posljednju seriju incidenata na sjeveru Kosova bila usmjerena na kosovski režim na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, već duže vremena se spekuliše da osumnjičeni kriminalci povezani sa srpskim režimom u stvari imaju monopol na podgrijavanju tenzija na Kosovu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, iako izložen kritikama Zapada, zapravo je rekao samo ono što prema raspoloživim činjenicama svi znaju.

“Ekstremisti i paravojska imaju odvojena imena. Oni nisu narod. Srpska zajednica mora biti oslobođena od njih. Ne mogu postojati pojedinci ili grupe iznad zakona moćnije od države. Takvi su multimilionerski kriminalci poput Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića”, kazao je nedavno Kurti u obraćanju javnosti.

On je naveo i da Radoičić i Veselinović tjeraju svoje siromašne radnike na nasilne proteste.

Kurti je ovom izjavom prilično ogolio trenutno stanje nastalih nemira na sjeveru Kosova i umjesto promocije trenutne krizne političke i međunacionalne situacije sve konkretno sveo na par imena.

Aljbin Kurti: Iznio teške optužbe na račun pojedinih Srba sa Kosova bliskih Aleksandru Vučiću

Na listi američkih sankcija

Podsjećanja radi, Veselinović i Radoičić su na listi sankcija SAD. Više puta su povezivani sa teškim krivičnim djelima, ali nikada nisu osuđivani. Srpski predsjednik Vučić je veoma žustro i žurno demantovao veze sa njima.

Prema ranijim istraživanjima Zvonko Veselinović prvi put postaje poznat široj javnosti 2011. godine nakon organizovanja barikada na Jarinju i Brnjaku, na administrativnoj granici sa Kosovom. Komandant Kfora Erhard Drevs označio je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, kao organizatore incidenata na barikadama.

Veselinović je hapšen zbog različitih krivičnih djela. Prvi put se to dogodilo 2003. na putu Raška – Kraljevo, kada je priveden sa još troje ljudi. U automobilu je pronađeno tri kilograma i 190 grama heroina, a vrijednost droge dosezala je 150.000 eura, javio je Istinomer.

U avgustu 2004. Veselinović je pritvoren pod optužbom da je učestvovao u ubistvu Slaviše Maksimovića, a pred kraj 2005. godine uhapšen je u centru sjeverne Kosovske Mitrovice zbog navodne krađe automobila, pisala je Nova.rs.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić

U decembru 2011. Veselinović je priveden zajedno sa bratom na Kopaoniku, a u optužnici protiv njega, Milana Radoičića i Dragana Ćurčića je navedeno da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije “Hipo Alpe – Adrija lizinga” i tako sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara imovinske koristi. Apelacioni sud je oslobodio Veselinovića i Radoičića, a Ćurčić je osuđen na tri godine.

Sumnjiče se za ubistvo Olivera Ivanovića

Prema navodima mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK prihodi samo dvije firme Veselinovića i Milana Radoičića u 2019. godini iznosili su čak 63 miliona eura.

Radoičić se sumnjičio da se nalazio na čelu kriminalne grupe koja je organizovala i izvršila ubistvo Olivera Ivanovića, a istraga je obuhvatala i njegovog kuma Veselinovića.

Uostalom, Oliver Ivanović je u svom posljednjem intervjuu u oktobru 2017. godine okarakterisao Radoičića kao pravog nosioca vlasti, utjerivača dugova bliskog Vučićevom SNS i ključnu figuru u zastrašujućem sistemu vlasti na sjeveru Kosova. (BIRN)

Ovo se dogodilo samo mjesec dana nakon što je upravo Vučić, u septembru 2017. pripisao Radoičiću zasluge za brigu o Srbima na Kosovu.

Kosovski premijer Kurti je svojom izjavom tek podsjetio da adrese za incidente propraćene podizanjem borbene gotovosti vojnih snaga Srbije na najviši nivo postoji tačna adresa. I ime i prezime.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
06.06.2023-17:05 17:05

Vučkodlak je spreman da unistava srbiju do posljednjeg srbina. Previse je koincidentno poklapanje nemira pokret “Srbija protiv nasilja” i kosovske krize da bi bilo slucajno. Na snimcima se jasno vidi ko tu koga napada. Ako smo protiv nacelnika albanaca, jednostavno je. Bojkot i gradjansi neposluh bio bi dovoljan da se njihove funkcije obesmisle. Pa Ghandi je Britansko kolonijalno carstvo tako srusio. Cemu agresija i sila, napadi, kamenje, boce, bezbol palice……. Smisao toga vidi se kada pogledamo masovni gradjanski otpor srpskoj kriminalno-sizofrenoj vlasti. Kriminalci su glavni motor pokretac zbivanja na kosovu. “Niko ne sme da vas bije” rekao bi Slodlak, ali… Pročitaj više »

Merlin
06.06.2023-22:49 22:49
Reply to  Backovic E.

Neće im biti iste sudbine budi sasvim siguran u to..Kako li ćeš preživeti 2/3 u parlamentu i rezultate popisa ?