Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kordić: Žene u Crnoj Gori da vjeruju u sebe i iskoriste sve prilike za pokretanje biznisa

Kampanja ,,Ona pokreće biznis'' koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori

Vjerujem da žene u Crnoj Gori imaju snažan potencijal da ovu zemlju razvijaju i vode naprijed. Upravo zato, poručujem svim ženama u Crnoj Gori da vjeruju u sebe i iskoriste sve prilike za pokretanje biznisa. Vjerujem da je takvih žena mnogo i da će njihovo veće angažovanje u biznisu značajno doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta i kvaliteta života u Crnoj Gori, kazala je Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa EU u okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Ona je kazala da se sa zadovoljstvom priključuje kampanji “Ona pokreće biznis” jer vjeruje da su nam u procesu pristupanja Evropskoj uniji naročito potrebne žene koje će svojom energijom, kreativnošću, upornošću u različitim profesijama dati pečat našoj evropskoj budućnosti.

„Biti na čelu pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju EU je nevjerovatan posao, istovremeno zastrašujući i inspirativan – traži puno rada, energije, ali i odricanja, zahtijeva veliku odgovornost i strpljenje. Zahtijeva viziju, entuzijazam i pogled u budućnost, uprkos stalnim izazovima. Ono što je najvažnije, ovo je posao koji radim s ljubavlju, jer znam da će rezultat onoga što ostvarimo danas u pregovaračkom procesu, donijeti bolje sjutra svim našim građankama i građanima. U toj našoj zajedničkoj misiji, pokretači i nosioci posla su u značajnom broju žene – kako u pregovaračkoj strukturi koja broji više od 800 ljudi, tako i u samoj Kancelariji za evropske integracije, većina zaposlenih su žene – snažne, vrijedne, odlučne i jednako tako pune ljubavi, pažnje i posvećenosti“, rekla je Kordić.

Ona je kazala da zajedno sa svima njima, svakog dana, radi na tome da Crna Gora, kroz usvajanje evropskih zakona, jačanje naših institucija i primjenu propisa i dobrih praksi, postane što bolje mjesto za život u kojem će ljudi, a posebno mladi, željeti da grade svoju budućnost.

„Kroz pregovarački proces, trudimo se, i vjerujem da u tome uspjevamo, korak – po korak, da u Crnoj Gori primijenimo evropske standarde za što bolji kvalitet života; da našu zemlju učinimo zemljom vladavine prava, osiguramo bezbjednost i jednakost svih, suzbijemo korupciju i kriminal, unaprijedimo životnu sredinu, bezbjednost hrane, kvalitet obrazovanja, infrastrukture, osnažimo poslovanje naših preduzeća. Jednom riječju, da u svim oblastima dosegnemo evropski sistem standarda“, saopštila je glavna pregovaračica.

Ona je kazala da značajan broj ovih procesa pokreću upravo žene – žene u KEI i pregovaračkoj strukturi svakog dana pokazuju koliko su snažne i koliko mogu.

„One su pravnice, ekonomistkinje, lingvistkinje, politikološkinje, i drugih vokacija, i sve one svojim znanjima i ogromnim iskustvom doprinose da Crnu Goru pripremimo na najbolji način da postane prva sljedeća država članica EU. Ne zaboravimo ni mnoge žene koje kroz svoju djelatnost – turizam, poljoprivredu, kulturu, zanatske vještine, u mnogim našim opštinama uspješno sprovode projekte koje finansira Evropska unija“, kazala je Kordić.

Ona je istakla da je tokom proteklih godinu dana, koliko se nalazi na poziciji glavne pregovaračice, od svih njih naučila mnogo.

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: [email protected] od 7- 15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vule
11.01.2022-15:24 15:24

Trupina Milana Ruskog Rocena (MRR)

blam živi
11.01.2022-23:37 23:37

Evo kad ti kažeš, mi žene vjerovaćemo u sebe, ali ne u tebe…ugasili ste Kancelariju u Briselu, zašto, zna li se? Zna se, no uzalud vam je, nećemo se dati do zadnjeg.