Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kordić: Vladavina prava u središtu pregovaračkog procesa

Zaključeno je da je neophodna veća sinergija izmedju poglavlja

Sva pregovaračka poglavlja su važna, ali su ona koja se odnose na vladavinu prava, zbog svog uticaja na ukupni razvoj društva, u središtu pregovaračkog procesa sa EU, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora predstavljaju okosnicu pregovaračke strukture i svojim djelovanjem pružaju jasnu viziju mape puta za zatvaranje poglavlja u svim oblastima pravne tekovine EU. Inoviranjem članstva u radnim grupama za vođenje pristupnih pregovora, osnaženi su kapaciteti za ispunjavanje obaveza na evropskom putu, a njihovi članovi koji dolaze, kako iz organa državne uprave, tako i iz civilnog sektora spremni su da svojim znanjima i iskustvom, te predanim radom, u sljedećoj fazi procesa maksimalno doprinesu ovom zajedničkom cilju, poruka je sa radnog sastanka glavne pregovaračice,Zorke Kordićsa šefovima radnih grupa za vođenje pristupnih pregovora.

Kordić je, prethodna dva dana u Baru, za jedno sa saradnicima iz Kancelarije za evropske integracije, održala treći po redu radni sastanak sa svim šefovima radnih grupa.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa primjenom revidirane metodologije proširenja, koordinacijom procesa pregovora, unapređenjem interne i eksterne komunikacije, kvalitetom materijala i jačanjem ljudskih resursa, te predstavljanjem rezultata iz procesa pregovora u crnogorskoj i međunarodnoj javnosti.

Govoreći o značaju Nove metodologije, glavna pregovaračica je ukazala da će Crna Gora, kroz mjere rane integracije imati priliku da učestvuje u brojnim politikama i programima Unije koji će donijeti koristi crnogorskom društvu i prije formalnog članstva. Takođe, ukazala je na važnost političkog dijaloga sa državama članicama EU i potrebu aktivnijeg komuniciranja rezultata procesa prema njima.

„Sva pregovaračka poglavlja su važna, ali su ona koja se odnose na vladavinu prava, zbog svog uticaja na ukupni razvoj društva, u središtu pregovaračkog procesa sa EU. Imajući to u vidu, potrebno je da paralelno sa kompleksnim reformama vladavine prava fokusirano radimo na svim preostalim poglavljima u cilju ispunjenja njihovih završnih mjerila“, kazala je Kordić.

Šefovi radnih grupa su iznijeli svoja viđenja i predloge s ciljem što efikasnije primjene nove metodologije i izrade mapa puta za ispunjenje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima. Takođe, istakli su spremnost da, učešćem u različitim aktivnostima, doprinesu vidljivosti procesa pristupanja i crnogorskoj javnosti predstave značaj i koristi od pristupanja Crne Gore EU.

Zaključeno je da je neophodna veća sinergija izmedju poglavlja, što se značajnim dijelom može postići kroz novi, tzv. klasterski pristup njihovog grupisanja, a najviše zajedničkim naporima na identifikovanju horizontalnih veza između poglavlja – sve u cilju uspješne realizacije obaveza, saopšeno je iz kabinea glavne pregovaračice Zorke Kordić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve