Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordić sa predstavnicima Senata Francuske: Mjesto Crne Gore je u EU

Kordić je, u susret francuskom predsjedavanju Savjetu EU u prvoj polovini 2022, imala sastanak sa Grupom prijateljstva za Zapadni Balkan u Senatu Francuske koju je predvodila predsjednica, Marta de Sidrak

Raduju entuzijazam i zajednička volja svih državnih struktura na putu ka EU i u tom pravcu možete računati na nastavak podrške Francuske pregovaračkom procesu i vašim naporima za dostizanje punopravnog članstva u Uniji, saopšteno je tokom sastanka glavne pregovaračice, Zorke Kordić sa predstavnicima Senata Francuske.

Kordić je, u susret francuskom predsjedavanju Savjetu EU u prvoj polovini 2022, imala sastanak sa Grupom prijateljstva za Zapadni Balkan u Senatu Francuske koju je predvodila predsjednica, Marta de Sidrak.

Delegacija francuskih senatora je pohvalila posvećenost institucija i pregovaračke strukture sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

“Prenijeli su svoje utiske da u “Crnoj Gori postoji snažna i jasna volja za Evropom” i da je odgovornost svih aktera u procesu time veća prema 75 odsto onih koji podržavaju članstvo u EU, naročito prema mladima. Istakli su zadovoljstvo činjenicom da je, u okviru Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, prihvaćena kandidatura francuskog Senata za saradnju sa Skupštinom Crne Gore, čime će se, kako su kazali, dodatno osnažiti podrška Crnoj Gori i intenzivirati saradnja u procesu evropske integracij”, navodi se u saopštenju.

Glavna pregovaračica je istakla da je politička podrška država članica EU, posebno Francuske, od velikog značaja za prelazak u novu fazu pregovora, koja podrazumijeva postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja. U tom kontekstu, ona je ukazala na značaj pojačanog prisustva Francuske u regionu za proces proširenja.

Kako je istakla, Crna Gora je opredijeljena da, zajedno sa Francuskom, radi na afirmisanju i promociji projekta Nove metodologije, koji je upravo francuska inicijativa.

Kordić je poručila da geopolitička orijentacija Crne Gore, kao članice NATO-a i buduće članice EU ostaje neupitna, i da u tom smislu, vladavina prava ostaje u središtu rada Vlade i pregovaračke strukture.

Kako je kazala, evropska integracija je važna za ukupnu stabilnost i napredak Zapadnog Balkana, i predstavlja garant uspješne transformacije crnogorskog društva. U tom kontekstu, ona je ukazala da je za Crnu Goru važan nastavak bilateralne i ekspertske podrške Francuske kako bi se obaveze iz evropske agende realizovale što uspješnije.

„Evropska integracija predstavlja snažan kohezioni faktor crnogorskog društva, a visoka podrška građana članstvu u Uniji, predstavlja impuls da nastavimo u što dinamičnijem ritmu i zadržimo entuzijazam na tom putu”, kazala je Kordić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve