Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordić: Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu presudno za mir i stabilnost

Sažna politička poruka koja je cijelom Zapadnom Balkanu potrebna sa strane EU znači i jednu političku podršku i jednu poruku vizije da mi dijelimo zajedničku evropsku budućnost, poručila je Kordić

Predsjedavanje Slovenije Evropskom unijom (EU) komentarisala je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić. U razgovoru za Novu M kaže da vjeruje da će Slovenija debatu o politici proširenja voditi na najiskreniji način. Smatra i da je prisustvo EU u strateškom smislu na Zapadanom Balkanu presudno za stabilnost, mir i prosperitet.

“To što je Slovenija preuzela predsjedavanje EU dobar je signal za zemlje Zapadnog Balkana”, poručila je Kordić.

Napominje da je Slovenija tradicionalno ne samo dobar partner nego zemlja koja najbolje razumije značaj procesa integracija na Zapadnom Balkanu.

“Tu vidimo Sloveniju kao zemlju koja će zaista ovu debatu o politici proširenja EU voditi na najiskreniji način. Dakle, možda je u prethodnom periodu bilo faza kada je politika proširenja EU jednostavno nije bila prisutna u diskursu na nivu EU. Sada imamo jednu jasnu deklaraciju da će to biti jedan od prioriteta predsjedništva, a što je najznačajnije imamo i konkretne mehanizme”, kazala je Kordić.

Dodaje da je prisustvo i angažovanje EU u strateškom smislu na Zapadanom Balkanu presudno za stabilnost, mir i prosperitet.

“Dakle, ta sažna politička poruka koja je cijelom Zapadnom Balkanu potrebna sa strane EU znači i jednu političku podršku i jednu poruku vizije da mi dijelimo zajedničku evropsku budućnost, a konkretni instrumenti naravno su sam proces pregovora koji podstiče reforme u društvu, snažna podrška infrastrukturnim projektima i podsticaji u onim oblastima gdje smo uspješni u reformama”, istakla je Kordić.

Ona nije saglasna sa ocjenama pojedinih zvaničnika da je potrebno veće agnažovanje EU na Zapadnom Balkanu.

“Naprotiv. Mi sada imamo jednu snažnu političku debatu, politiku proširenja na agendi i u raspravi i u političkom životu država članica, imamo promišljanja o geostrateskoj važnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana za stabilnost, prosperitet i mir EU i cijelog evropskog kontinenta i mislim da u tom promišljanju šta je strateški prioritet EU ZB, države kandidati naročito imaju snažnu podršku i imaju jasnu političku poruku vizije zajedničke budućnosti”, naglasila je Kordić.

Poručila je da onim što je Crna Gora u poslednjih devet godina, koliko traju pregovori sa EU, postigla na putu ka EU mogu biti zadovoljni.

“Između ostalog, unaprijeđen je zakonodavni okvir, institucije a mnogo je urađeno i na planu infrastrukturnih projekata. Nakon devet godina mi imamo takvu platformu gdje možemo dalje da radimo na sebi, da možemo bolje da unapređujemo procese i naše institicije i mislim da je ovo pravi okvir koji će donijeti jedan veći kvalitet našem društvu. Tako da sa tog aspekta proces evropske integracije i dalje ostaje taj kljucni pokretač transformativne moći cijelog našeg društva”, kazala je Kordić.

Prema njenim riječima za Crnu Goru i Srbiju od nedavno primjenjuje se revidirana metodologija u pregovorima.

“Nijedno novo poglavlje se neće moći zatvoriti prije nego što se ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava. Stav EU u pogledu ispunjenja privremenih mjerila u potpunosti se poklapa sa onim sto su prioriteti ove Vlade”, zaključuje Kordić.

IzvorNovaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kordić: Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu presudno za mir i stabilnost – CG Vijesti
14.07.2021-22:22 22:22

[…] Aktuelno […]