Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordić: Pregovori u toku, očekujem ubrzo sjednicu Skupštine na kojoj će biti izabrana nova Vlada

Prema njenim riječima, Ustav ne predviđa mogućnost da predsjednik države ne predloži nikog za mandatara, ta opcija ne postoji

Ne možemo građane Crne Gore držati kao taoce, istakla je Simonida Kordić, predsjednica Ustavnog odbora i poslanica Demokratskog fronta u razgovoru za Televiziju Nikšić. Dodaje da, ukoliko postoji politička volja da se vlada formira, biće formirana.

“Smatram da treba da se konstituiše što prije jer smo već predugo u ovom stanju i ne vidim razlog da se pregovori produžavaju. Očekujem uskoro sjednicu parlamenta i da se nova Vlada konstituiše, na čelu sa gospodinom Miodragom Lekićem. Ukoliko se ne formira, onda idemo na izbore. Model koji možda neko ima – da će ova Vlada, koja to više nije i koja je izgubila podršku u parlamentu moći da vlada do nekih redovnih parlamentarnih izbora, je model koji ne postoji i on neće biti primijenjen”, poručila je Kordić.

Prema njenim riječima, Ustav ne predviđa mogućnost da predsjednik države ne predloži nikog za mandatara, ta opcija ne postoji.

“Taj neko bi trebalo da bude osoba koja ima najviše šanse da u roku od 90 dana sastavi Vladu i dobije većinsku podršku u parlamentu. Mogao je dati mandat i predstavniku svoje političke partije u parlamentu, iako on ne bi dobio većinsku podršku, ali bi barem proces tekao. Međutim, on je u potpunosti blokirao proces, odnosno blokirao je Skupštinu u vršenju osnovnih obaveza – izbor izvršne vlasti i njena kontrola. Nečinjenjem predsjednika blokiran je kompletan državni sistem. Zakon o predsjedniku sada sprečava predsjednika da zloupotrebljava svoje ustavno pravo i obezbijedio je deblokirajući mehanizam”, objašnjava Kordić.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve