Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordić – Popa: Vlada Crne Gore nastavlja proevropski kurs

Kordić i Popa su razgovarale o važnosti afirmisanja politike proširenja EU, približavanja EU građanima, kao i predstojećim obavezama i izazovima na tom putu

Nova Vlada nastaviće proevropski kurs vođena, prije svega, najboljim interesima svih građana i težnjom da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije, saopštila je glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić.

Ona je danas sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, razgovarala o važnosti afirmisanja politike proširenja EU, približavanja Evropske unije građanima, kao i predstojećim obavezama i izazovima na tom putu.

”Za crnogorsko društvo, evropska agenda ostaje jedan od ključnih integrativnih faktora i samim tim je odgovornost ove Vlade još veća, jer ona vodi ovaj proces i nastoji da sačuva povjerenje građana u evropsku perspektivu zemlje i dostigne evropske standarde i vrijednosti. Želimo da našim građanima približimo EU jer je njihova budućnost u njoj”, poručila je Kordić.

Naglasila je da je Crna Gora opredijeljena da nastavi da intenzivno ispunjava obaveze na putu prema EU, a naročito u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, iščekujući završna mjerila za ove pregovaračke oblasti.

Zahvalila je EU na finansijskoj podršci, naročito onoj koja je preusmjerena na prevenciju COVID-19 i posljedicama pandemije i naglasila da raduje činjenica da oblasti Ekonomskog i investicijskog plana podrške EU odražavaju ključne prioritete Vlade, pa efikasno korišćenje sredstava EU ostaje naš važan interes. ”Pored ohrabrujućih poruka o 22 miliona bespovratnih sredstava u okviru Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, uspješno smo započeli programiranje nove finansijske perspektive IPA 2021-2027 (IPA III) i u narednom periodu fokus će nam biti na uspostavljanju IPA struktura u svim resornim ministarstava, kako bi se ovaj proces izveo na najefikasniji i najkvalitetniji način i u skladu sa zahtjevima partnera”, dodala je glavna pregovaračica.

Popa je čestitala glavnoj pregovaračici na imenovanju i poželjela uspjeh u radu njenog tima, iskazavši spremnost za saradnju, naročito na planu afirmisanja evropskih vrijednosti.

”Od ključne je važnosti održati dinamiku procesa u periodu pred nama i ostati fokusiran na sprovođenju suštinskih reformi. Kvalitet prije brzine je moto koji će obilježiti i nastavak ovog procesa, jer je važno da građani Crne Gore osjete koristi koje ovaj proces donosi i prije formalnog pristupanja Crne Gore EU”, rekla je ona.

Popa je saglasna sa glavnom pregovaračicom da prioritet u radu treba da bude rad na privremenim mjerilima i dobijanje završnih u poglavljima 23 i 24, ali i ostalim pregovaračkim oblastima, naročito zelenoj agendi i cirkularnoj ekonomiji. Naglasila je važnost podrške građana procesu pristupanja i nastavku informisanja javnosti o svim segmentima procesa.

Sagovornice su saglasne da je u dijelu evropske integracije veoma važan segment komuniciranje procesa prema građanima i u tom pogledu dogovorena intenzivnija saradnja na planu afirmacije evropskog sistema vrijednosti, projekata i ukupnog procesa proširenja, a sve u svrhu upoznavanja građana s društvenim i ekonomskim koristima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve