Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

Kordić – Parcos: Nova metodologija da ubrza pregovore sa EU

Glavna pregovaračica sa Evropskom unijom, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom Grčke, Panajotisom Parcosom

Crna Gora je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora i očekujem da će njena primjena dovesti do ubrzanja reformi kroz intenzivniji politički dijalog i snažniju podršku država članica i Evropske komisije, kazala je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom Grčke, Panajotisom Parcosom.

“Crna Gora dobro napreduje u procesu evropske integracije, najnapredniji ste u regionu kada je riječ o ostvarenim rezultatima i Grčka će nastaviti da vam pruža svu potrebnu podršku, kako bi Crna Gora uskoro postala prva naredna članica EU“, poručio je Parcos.

On je izrazio zadovoljstvo tradiocionalno dobrim prijateljskim odnosima i plodotvornom saradnjom u više oblasti, te prenio snažno opredjeljenje Grčke da nastavi da podržava integraciju Crne Gore i ostalih država regiona u EU, istakavši da evropske vrijednosti i standardi donose dobrobit za građane i državu, kao i za cijeli region Jugoistočne Evrope.

Ukazao je na važnost sprovođenja agende uvezanosti za Zapadni Balkan i realizacije dobrih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, kako bi cijeli region bio snažnije vezan za EU.

„Očekuje nas puno posla, ali je Vlada spremna i odlučna da, uradi sve na sprovođenju suštinske reforme vladavine prava, ali i unapređenju svih sektorskih politika kroz korištenje potencijala Ekonomsko-investicijskog plana za Zapadni Balkan. Pripadanje porodici evropskih naroda je snažan motiv da pregovarački proces iskoristimo na najbolji način i uredimo naše društvo po evropskim standardima, a građanima obezbijedimo bolji, evropski, kvalitet života“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Glavna pregovaračica je istakla da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora i iznijela očekivanje da će njena primjena dovesti do ubrzanja reformi kroz intenzivniji politički dijalog i snažniju podršku država članica i Evropske komisije.

Istakla je da je grčko iskustvo u procesu pristupanja EU značajno za Crnu Goru, imajući u vidu da je riječ o prvoj državi s prostora Jugoistočne Evrope koja je postala članica EU.

“Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti evropske integracije i saglasili se o potrebi unapređenja saradnje kroz konkretne projekte u okviru sprovođenja IPA III, uključujući Zapadnobalkanski investicijski okvir, kao i mogućnosti saradnje s grčkim univerzitetima u okviru programa Erasmus plus i Horizont Evropa”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve