Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordić i Timonije: Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

,,Francuska će tokom šestomjesečnog predsjedavanja Savjetu EU nastojati da Zapadnom Balkanu obezbijedi snažniju evropsku perspektivu, i to nizom događaja kojima će pokazati vidljivost svog prisustva u regionu i Crnoj Gori''

Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini prava i borbi protiv korupcije, ali i nizu drugih važnih sektorskih politika, uključujući održivi razvoj, zelenu agendu i mlade, saglasili su se glavna pregovaračica, Zorka Kordić i ambasador Francuske, Kristijan Timonije.

Ambasador Timonije predstavio je prioritete francuskog predsjedavanja EU naglasivši da administracija te države predano radi na realizaciji opredjeljenja predsjednika Makrona da evropsku perspektivu Zapadnog Bakana učini što jasnijom.

„Francuska će tokom šestomjesečnog predsjedavanja Savjetu EU nastojati da Zapadnom Balkanu obezbijedi snažniju evropsku perspektivu, i to nizom događaja kojima će pokazati vidljivost svog prisustva u regionu i Crnoj Gori“, poručio je ambasador Timonije.

Predstavio je planirane aktivnosti koje obuhvataju značajan broj događaja, uključujući konferencije na visokom nivou, saradnju sa Skupštinom, civilnim sektorom i mladima, akademskom zajednicom, kao i lokalnim zajednicama i građanima, naglasivši važnost podrške i tijesne saradnje sa Kancelarijom za evropske integracije u realizaciji navedenog plana.

Glavna pregovaračica Kordić je zahvalila ambasadoru na podršci i snažnom prisustvu Francuske u Crnoj Gori, potvrdivši da je Kancelarija za evropske integracija otvorena za sve vidove saradnje i organizaciju zajedničkih događaja tokom predsjedavanja.

Ukazala je na značaj uspostavljene sistemske saradnje između Kancelarije za evropske integracije i Generalnog sekretarijata za evropske poslove Republike Francuske, u okviru koje je, tokom novembra prošle godine, realizovano stažiranje dva službenika Kancelarije u toj renomiranoj instituciji, a koje će se pretvoriti u redovnu godišnju praksu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom dvije institucije koja će doprinijeti upoznavanjem sa francuskim sistemom i primjenom pojedinih korisnih metoda u crnogorskom sistemu, i iskazana spremnost za nastavak ovako uspješnih projekata i u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve