Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Korčok: Ne interesuje vas ništa drugo osim članstva u EU

Korčok kaže i kako se može otvoreno razgovarati o predlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o evropskoj političkoj zajednici, ali sve dok postoji jasnoća da to nije, kako kaže, alternativa EU

Regionalne inicijative su dobre, sve dok postoji jasna poruka da nijesu alternativa Evropskoj uniji, poručio je u intervju za TVCG ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok.

Korčok kaže i kako se može otvoreno razgovarati o predlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o evropskoj političkoj zajednici, ali sve dok postoji jasnoća da to nije, kako kaže, alternativa EU.

“Jer iz perspektive Slovačke jedna stvar je jasna – ne interesuje vas ništa drugo osim članstva u EU. Mogu da pomenem i Otvoreni Balkan i Berlinski proces, ako to služi svrsi da vas zbliži naravno, bićemo spremni da o tome razgovaramo, ali to nije alternativa i znam da Makron i Francuska to nijesu predstavili da bi to bila alternativa”, poručio je Korčok.

Kaže i da je pitanje za Crnu Goru da li je Otvoreni Balkan alternativa EU.

“Na osnovu razgovora koje sam imao u Podgorici veoma jasno je da je jedina alternativa za ovu zemlju za političare jeste članstvo u EU. Stoga, sama po sebi regionalna saradnja je dobra stvar, a na vama je da procijenite da li imate dovoljno kapaciteta”, poručio je Korčok.

Zapadni Balkan je, kako kaže, Korčok strateški važan Slovačkoj.

“To su susjedi i zemlje najbliže nama, posebno kada se suočavamo sa ratom u susjedstvu. Važno je da pozitivno uzvartimo zemljama koje napreduju u ispunjavanju kriterijuma, ne smije biti nikakvih odlaganja na našoj strani, strani EU, kada vidimo da postoji napredak u pravosuđu”, kazao je Korčok.

On je poručio kako je razočaran zbog činjenice da još uvijek nijesu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom.

“Ne smijemo izgubiti nadu i um ljudi Zapadnog Balkana, jer reforme koje sprovodite su veoma bolne i ako izvršite te reforme onda moramo da uzvratimo”, naveo je Korčok.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve