Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Korać: Tužilački zakoni zaustavljaju evropski put Crne Gore, Beogradu ne odgovara Krivokapić

Prema Koraćevim riječima, unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori postoji otvoreni sukob između Demokratskog fronta i Demokrata, koje podržava premijer Zdravko Krivokapić. Pitanje je, ističe Korać, kada će se DF usuditi da ustane protiv uticaja Demokrata na odluke premijera.

Usvajanje tzv.tužilačkih zakona u Skupštini zaustaviće put Crne Gore ka EU i onemogućiti zatvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima. Iako EU ambasadori u Crnoj Gori o tome otvoreno ne govore, problem postoji, ocijenio je u emisiji „Znam da znaš“ Žarko Korać, političar iz Srbije, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Izmjena seta zakona sa ciljem da se jedan čovjek sklonio sa funkcije Specijalnog tužioca, prije svega zbog podizanja optužnice protiv lidera DF zbog pokušaja puča, politički je bijedno. Venecijanska komisija kaže da na tom prijedlogu treba još raditi, a potpredsjednik Abazović tumači to kao žuto svjetlo. To je radio Milošević: preskočite jednu prepreku, preskočite drugu, ali na kraju dođe račun. Vlast misli da će Evropa to zaboraviti. Ne znam kada će neko od ambasadora zemalja EU progovoriti o tome da je Crna Gora zaustavljena u procesu Evropskih integracija, ali to će se sigurno dogoditi”, kaže Korać.

Prema Koraćevim riječima, unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori postoji otvoreni sukob između Demokratskog fronta i Demokrata, koje podržava premijer Zdravko Krivokapić. Pitanje je, ističe Korać, kada će se DF usuditi da ustane protiv uticaja Demokrata na odluke premijera.

“To je politički konflikt koji neće stati, jer Demokrate imaju veliku ambiciju da, u suštini, na političkoj sceni Crne Gore zamijene DPS, što se neće dogoditi, ali oni to žele. Znači, oni žele da budu ta nova crnogorska i srpska stranka. Taj sukob će se manifestovati na više načina, ali je još ispod površine“, objašnjava Korać.

URA je, kaže Korać, u tom odnosu snaga, stranka za jednokratnu upotrebu i da se bliži svom nestanku, a njenom urušavanju najviše doprinosi lider Dritan Abazović.

“Abazović ne umije da kontroliše svoj javni nastup, a to odbija ljude. On je užasno agresivan i nepristojan, najavljuje hapšenja, pokazuje ostrašćenost i revanšizam, daje izjave koje često nisu u skladu sa dobrim običajima političkog ponašanja. Abazović radi protiv svoje stranke i mislim da URA nema nikakvu budućnost na političkoj sceni“, rekao je Korać.

Korać ocjenjuje da zvaničnom Beogradu ne odgovara Krivokapić.

“Beograd zapravo želi nekog poput Momira Bulatovića ili Milorada Dodika, jer ne može da podnese ni mrvu samostalnosti, koju pokazuje Krivokapić. Oni hoće odanoga slugu u Crnoj Gori, ne odanog načelno, nego do kraja. Vučić je smatrao da će rušenjem DPS-a imati potpunu kontrolu nad Crnom Gorom i smeta mu što to nije ostvario. Svoje nezadovoljstvo Krivokapićem pokazuje tako što ga ne zove u Beograd. Ujedno, time pokušava da dokaže EU da se ne miješa u crnogorska politička pitanja”, smatra Korać.

Političku situaciju dodatno komplikuje tihi sukob koji se nazire unutar SPC u Crnoj Gori.

“U ovom trenutku očigledno je da vladika Joanikije procjenjuje da je budućnost Crne Gore u njegovom savezu sa Demokratama i premijerom Krivokapićem. Oni hoće da monopolišu politički život. Mislim da su predstavnici SPC u Beogradu, prije svega pokojni patrijarh Irinej i vladika Irinej Bulović, strašno pogriješili što su se u potpunosti vezali za Demokratski front. Oni su ga finansirali i pomagali. Lideri DF-dolazili su na konsultacije u Beograd. Mislim da je to krupna greška SPC“, zaključio je Korać.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve