Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Koprivica: URA i SNP bježe od izbora, zato nijesu izabrane ni sudije Ustavnog suda

Sudije nijesu izabrane, smatra on, jer URA i SNP žele odgoditi izbore kako bi nastavili lov u mutnom i političko profitiranje

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je kako sudije Ustavnog suda nijesu izabrane zato što Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija bježe od izbora.

“Da bi se bolje shvatila propast konkursa za sudije Ustavnog suda, treba imati u vidu nadležnosti i značaj ove institucije. Pored ostalog, Ustavni sud odlučuje o izbornim sporovima. Trenutno Ustavni sud ima 4 od 7 članova, što je ukupan broj članova propisan Ustavom. Od 13. septembra prestaje funkcija sudiji Iličkoviću. Nakon toga Ustavni sud će imati tri člana, tj. manje od polovine ukupnog broja propisanih članova, te neće moći da odlučuje o bilo čemu, pa ni o izbornim sporovima, a pregršt izbora upravo slijedi u Crnoj Gori”, istakao je on.

Upravo tu, kako je dodao, leži prizeman politički motiv da se ne izaberu sudije Ustavnog suda.

“URA i SNP su prekrojili izbornu volju građana, bez izbora su prekomponovali parlamentarnu većinu, ali su i izazvali haos u institucijama, blokade i paralize u sistemu, a i ne daju odgovor na ekonomsku krizu, te se s razlogom boje suda građana na izborima. Zato na svaki način bježe od izbora. I po cijenu urušavanja i paralize institucija. I po cijenu gaženja vlastite riječi da će deblokirati pravosuđe i institucije”, naglasio je Koprivica.

Sudije nijesu izabrane, smatra on, jer URA i SNP žele odgoditi izbore kako bi nastavili lov u mutnom i političko profitiranje.

“Tako je URA na sjednici Ustavnog odbora glasala uzdržano o svih 18 kandidata, među kojima je bilo zaista izuzetnih pravnika. Neće biti da niko nije stručan i da niko baš ne zavređuje glas jedne partije, ama baš niko. Stvar je jasna: cilj je opstrukcija, URA-i, kao i SNP-u, treba blokada Ustavnog suda da bi pobjegli od izbora. Ako je deblokada pravosuđa mjera evropskog puta, kako su tvrdili i sami, kako onda da objasne da od 18 kandidata ne žele ni za jednog da glasaju. Zaista je šokantno do koje mjere su spremni da idu u borbi za šačicu vlasti, za očuvanje funkcija i fotelja, ali i u borbi da se onemogući elementarno demokratsko pravo građana- da biraju i budu birani”, zaključio je poslanik Demokrata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve