Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Koprivica: Svi građani mogu pomoći u suzbijanju izbornih zloupotreba

CDT će, u skladu sa svojim tehničkim kapacitetima, sve informacije relevantne za izborni proces na jednak, ravnopravan i jednostavan način učiniti dostupnim svima – građanima/kama, listama koje učestvuju na izborima, medijskim kućama u zemlji, regionu i šire, kao i predstavnicima međunarodne zajednice

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) će sa 344 akreditovana posmatrača/ice pratiti kvalitet sprovođenja izborne procedure na lokalnim izborima 2022. godine. Izbore u Podgorici ćemo posmatrati na svim biračkim mjestima, dok ćemo izborni proces u preostalih 13 opština pratiti kroz rad naših mobilnih timova koji će tokom dana obilaziti biračka mjesta po unaprijed pripremljenoj metodologiji, saopštio je izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica. 

Kako je istakao, CDT će, u skladu sa svojim tehničkim kapacitetima, sve informacije relevantne za izborni proces na jednak, ravnopravan i jednostavan način učiniti dostupnim svima – građanima/kama, listama koje učestvuju na izborima, medijskim kućama u zemlji, regionu i šire, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

“U toku izbornog dana nećemo organizovati klasične pres konferencije ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu. Sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (osam puta u toku dana) i rezultate izbora u Podgorici – biće dostupni na našem portalu www.cdtmn.org, našim nalozima na društvenim mrežama i YouTube kanalu CDT CrnaGora”, rekao je Koprivica.

On je naglasio da je specifičnost kampanje građanskog posmatranja izbora to što ćemo omogućiti svim dobronamjernim građanima da, na svoj način, učestvuju u monitoringu izbora.

“Ovoga puta ćete imati priliku da budete dio pilot projekta formiranja izborne zajednice na našem YouTube kanalu, gdje nam možete saopštavati svoje utiske o glasanju, skrenuti pažnju na eventualna kršenja izborne procedure ili ugrožavanje vašeg biračkog prava. Naši akreditovani posmatrači/ce i mobilne ekipe će te navode provjeravati i procesuirati prema nadležnim državnim organima”, kazao je izvršni direktor CDT-a.

Takođe, kako je dodao, uživo će odgovarati na pitanja koja se tiču zaštite izbornih prava, objašnjavati nejasne djelove procedure glasanja, pomoći da pronađete na kom biračkom mjestu glasate, ukratko: “biti vaš “servis” koji će pomoći da izborni dan prođe što kvalitetnije”.

“Na portalu Raskrinkavanje.me i YouTube kanalu ćemo vam, takođe, skretati pažnju na pojavu eventualnih dezinfomacija o izbornom procesu. Tim Raskrinkavanje.me će u toku izbornog dana i večeri raditi debanking lažnih vijesti ukoliko se one pojave. Objektivno i tačno informisanje javnosti je jedan od najvažnijih segmenata mirnog i demokratskog izbornog procesa.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, javnost će imati priliku da veoma brzo dobije informacije o finalnom odzivu birača u Podgorici ali i da prati pristizanje rezultata sa svih biračkih mjesta. Takođe, radićemo i projekcije rezultata na reprezentativnom uzorku”, naveo je Koprivica.

On je poručio da je za kvalitetno sprovođenje i posmatranje izbornog procesa, pored akreditovanih posmatrača CDT-a potrebna i pomoć građana.

“Uključite se, i pišite nam o svim segmentima procesa i ne dozvolite nikome da ugrozi srž svakog demokratskog društva – vaše pravo na slobodan izbor. Krajnje je vrijeme da se sve progresivne snage udruže u odbrani temeljnih demokratskih vrijednosti. Glasajte slobodno i spriječite zloupotrebe”, zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve