Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Koprivica: Sudska potvrda podrivanja demokratije u Crnoj Gori

Iako je ova odluka Ustavnog suda opravdana ona je, dodaje, donešena sa velikim zakašnjenjem

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravlja odluku Ustavnog suda da ukine sporne izmjene zakona kojim su nedemokratski, neustavno i nezakonito odloženi lokalni izbori – kazao je izvršni direktor ove nevladine organizacije Dragan Koprivica.

”Ova je odluka važna za kredibilitet i dalji rad CDT-a, naročito kada imamo na umu da je ovaj sud prihvatio naše argumente koji su se ticali nesklada sa unutrašnjim, ali i međunarodnim pravnim poretkom i standardima”, istakao je Koprivica.

Iako je ova odluka Ustavnog suda opravdana ona je, dodaje, donešena sa velikim zakašnjenjem.

”Da je ovaj sud reagovao na vrijeme, odmah nakon sporne promjene zakona, mogla se spriječiti nastala šteta, haos u pravnom sistemu ali i simbolične posljedice koje za demokratije imaju ovako nasilni pravni činovi. Ono što izaziva veliku zabrinutost je da sada i zvanično možemo konstatovati da imamo političke elite koje su spremne podrivati demokratiju u sopstvenoj državi radi najsebičnijih partijskih interesa. Ne samo da su se ove elite poigrale sa našim pravnim i političkim poretkom, već prouzrokovale haos u 14 lokalnih zajednica koje već imaju, ili će brzo imati skupštine bez legitimiteta i nelegalno izabrane predsjednike opština”, rekao je Koprivica.

Dodatno ih zabrinjava što su, kako je kazao, pored onih poslanika/ca koje su glasale za ovakvu odluku, za šta snose veliku političku odgovornost, u jednom trenutku i oni preostali, koji su joj se protivili, krajem 2021. godine željeli istom pravnom logikom objedinjavati izborne procese.

”Ovom odlukom, dobili smo formalno svjedočanstvo da su političke elite obmanule i Evropsku uniju (EU), jer su, pravdajući se razumnom EU preporukom za objedinjavanje lokalnih izbora, umjesto da to urade na pravno valjan način, napravile haos u sopstvenoj državi. Skrećemo pažnju političkim elitama, da se teško može zamisliti opasniji, ali i čin u kome ima manje patriotizma, od rušenja demokratije i pravnog poretka sopstvene države. Neka to imaju na umu kada se sljedeći put odluče na slične političke odluke”, kazao je Koprivica.

Ostaje, dodaje, nedoumica – šta dalje.

”Ukoliko nam Ustavni sud ne ponudi rješenje, i do kraja ne uradi svoj posao, najbolje bi to pitanje bilo postaviti onima koji su podigli svoju ruku za ovako rješenje. Došli smo u situaciju da je, umjesto ustava i zakona, kako to priliči normalnim društvima, kompletna “sudbina” ovog izbornog procesa u rukama jednog čovjeka – predsjednika Crne Gore. U demokratskom ambijentu, sva dalja postupanja bi bila dogovorena konsenzusom političkih aktera i ova agonija bi bila riješena održavanjem što skorijih lokalnih izbora. Na osnovu narednih postupanja predsjednika će se vidjeti da li je ovo kašnjenje bilo samo posljedica neažurnog rada Ustavnog suda ili je njen cilj baš bio to – koncentrisati kompletnu političku moć, o ovako važnoj temi, u ovako komplikovanoj situaciji, u samo jedan politički centar”,  zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve