Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Koprivica: Postojao mehanizam za isisivanja novca iz računovodstva Skupštine

Nema, kako je opisao, ''ni piljare na kraju 20. vijeka koja je veresiju registrovala na ovaj način, a kako je parlament vodio blagajnu 2014. godine''

Postojao je mehanizam za isisivanja novca iz računovodstva u ranijem sazivu Skupštine Crne Gore. Na taj način se arčila državna imovina mimo propisa i elementarnih mjerila i vrijeme je da se postavi pitanje gdje su završila ta sredstva i ko će snositi pravne i sve druge posljedice za takvo arčenje i kriminalno trošenje državnog novca – kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Državna revizorska institucija se, kako je rekao, bavila pitanjem falsifikovanja putnih naloga, lažiranja putnih naloga u Skupštini 2015. i 2016. godine. Isto su, dodaje, učinile službe parlamenta.

Revizija putnih naloga za 2014. svjedoči o tome kako se upravljalo državnim novcem.

– Ovaj izvještaj koji je dugo skrivan od javnosti sadrži 17 nalaza koji se tiču trošenja državnog novca. Sa glavnog računa državnog trezora podignuta je gotovina u iznosu od 210.000 eura i to 11 puta tokom 2014. godine. Radi se o jednoj ozbiljnoj sumi – ističe Koprivica.

U tom periodu, 2014. godine, reviziji nije data dokumentacija kojom se pravdaju nastali troškovi u blagajni parlamenta za novembar i decembar.

– Ne postoje dva registratora koji se tiču upotrebe državnog novca. Postoje samo manuelno ispisani dnevnici za trošenje novca iz blagajne bez prateće dokumentacije. Doslovno se radi o vođenju dnevnika blagajne na banalan način kakav ne poznaje ni 1914. godina, a kamoli 2014. godina – naveo je Koprivica.

Nema, kako je opisao, “ni piljare na kraju 20. vijeka koja je veresiju registrovala na ovaj način, a kako je parlament vodio blagajnu 2014. godine”.

– Nije vršena ni kontrola, nema potpisa u dnevniku blagajne u rubrici “kontrolisano”. Nema elektronske evidencije u 21. vijeku, što znači da može da upiše ko šta hoće i koliko hoće. Dnevnik nije vođen hronološki, nego navodno kada se skupi nekoliko naloga – rekao je, pored ostalog, Koprivica.

Skupština Crne Gore je u tom periodu imala računarsku opremu vrijednu više desetina hiljada eura. Pita se zbog čega je ručno vođena evidencija, kad danas svaki radnik ima kompjuter.

– Evidentirati na papiru ovako nešto znači nepravdanje i primjer je nevjerodostojnosti, to je krađa, to je pljačka – kategoričan je Koprivica.

Ovdje se, prema njegovim riječima, radi o udruženom krivimalnom djelovanju.

– Izvlačili su novac, da se ukrade koliko se hoće i sve se napiše u ovaj blok. Saznaće se i ko je poštar i gdje je novac završio – najavio je Koprivica.

Trenutno se, kako je istako, vrše opsežne analize materijalno-pravnog poslovanja ranijih saziva Skupštine Crne Gore po nalogu predsjednika Alekse Bečića, kako bismo svi dobili jasnu sliku kako je upotrebljivan javni novac.

– Novac mora biti vraćen građanima – naglasio je Koprivica.

Veliki broj putnih naloga (74) iz 2014, kako je rekao pored ostalog, nije razdužen.

Odbor kojim predsjedava će provjeriti, ali ga ne bi čudilo da ide slučaj na zastaru.

– Na idućoj konferenciji za medije predstaviće dokument u kojem visokopoziconirana javna osoba naručuje ekspertsku uslugu za 24 sata i nebitno je koliko košta – naveo je Koprivica.

Otkriće se i, dodaje, kako je jedan od sadašnjih partijskih lidera odmah čašćen sa 50.000 eura za rješavanje stambenog pitanja po stupanju na funkciju.

Poslanici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu će danas na sjednici donijeti odluku o održavanju konsultativnog saslušanja povodom prikupljanja informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima nadležnih organa vlasti u vezi pronevjere novca i falsifikovanje isprava u računovodstvu Skupštine u 26. sazivu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve