Posebni klub poslanika predložio je danas šefa kluba Aleksandra Damjanovića za člana Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a predlog je dostavljen predsjedniku Administrativnog odbora Luiđu Škrelji. Međutim, Administrativni odbor, na insistiranje Škrelje, nije se na današnjoj sjednici izjašnjavao o ovom predlogu jer je “dnevni red usvojen još 31. jula”. To je izazvalo burnu reakciju poslanika DF-a i poslanika Janka Vučinića koji su nakon negodovanja napustili sjednicu Administrativnog odbora.

foto RTCG

Poslanici DPS-a su nakon žučn rasprave i odlaska opozicionih predstavnika, po kratkom postupku razriješili poslanika Miodraga Lekića članstva u Odboru za izborno zakonodavstvo, a zatim su u to tijelo izabrali poslanike Demokrata Moma Koprivicu i Danila Šaranovića.

Poslanik Posebnog kluba Janko Vučinić tražio je da se predlogu da oni dobiju predstavnika u Odboru za izborno zakonodavstvo raspravlja danas, jer im ,,po zakoni pripada jedno mjesto iz opozicione kvote”.  Poslanik DF-a Milutin Ðukanović rekao je da je DF zamrznuo učešće u Odboru za izborno zakonodavstvo, ali je kazao da podržavaju da Damajnović bude danas uvršten u taj Odbor.

Škrelja je kazao da ne može uvrstiti u dnevni red Administrativnog odbora izbor Damjanovića jer je ,,dnevni red utvrđen još 31. jula i da se danas ne može mjenjati”.

“Zakažite sjednicu Administrativnog odbora i raspravljaćemo o izboru Damjnovića, danas je utvrđen dnevni red”, rekao je Škrelja.

Posanik Vučinić je na to rekao da se “Škrelja ponaša kao da je ovo njegova prćija” i da je ovo pravno nasilje.

“Nadam se da će se o predlogu da Damjanović bude član Odbora za izborno zakonodavstvo raspravljati na narednoj sjednici”, rekao je Vučinić.

Poslanik DF-a Milun Zogović je kazao da je “ovo predstava u režiji DPS-a i Demokrata”.

Vi se ponašate bahato i određujete ko će ispred opozicije biti u Odboru za izborno zakonodavstvo. Ako predlog nije blagovremen zašto je dostavljen u materijalima”, rekao je Zogović.

Đukanović je naveo da je ovo “klasično pravno nasilje”, nakon čega su poslanici DF-a napustili sjednicu Administrativnog odbora.

Administrativni odbor raspravljao je danas o popuni Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a na sjednici je bilo predloženo razrješenje jednog i izbor dva člana ovog skupštinskog tijela.

Za mjesto u Odboru kandidovani su poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović koji 31. jula nijesu izabran, jer Administrativni odbor nije završio raspravu o tome do ponoći, kada je moralo da se završi proljećno zasijedanje. Tada plenarna sjednica nije završena zbog žestoke rasprave u kojoj su dominirale optužbe ostatka opozicije na račun Demokrata da je “usvajanjem amandmana, koje su podnijeli zajedno sa DPS-om, učinjena veleizdaja”.

Predviđeno je da ovo tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije. Opozicioni članovi u Odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, Raško Konjević iz SDP-a i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos.

Na sjednici Administrativnog odbora poslanici DF-a su najavili da neće učestvovati u radu Odbora za izborno zakonodavstvo.

Komentari

avatar