Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Burna sjednica: Koprivica i Šaranović članovi Odbora, DF napustio sastanak

Ovaj odbor je odbio prijedlog Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatne izborne reforme

Posebni klub poslanika predložio je danas šefa kluba Aleksandra Damjanovića za člana Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a predlog je dostavljen predsjedniku Administrativnog odbora Luiđu Škrelji. Međutim, Administrativni odbor, na insistiranje Škrelje, nije se na današnjoj sjednici izjašnjavao o ovom predlogu jer je “dnevni red usvojen još 31. jula”. To je izazvalo burnu reakciju poslanika DF-a i poslanika Janka Vučinića koji su nakon negodovanja napustili sjednicu Administrativnog odbora.

foto RTCG

Poslanici DPS-a su nakon žučn rasprave i odlaska opozicionih predstavnika, po kratkom postupku razriješili poslanika Miodraga Lekića članstva u Odboru za izborno zakonodavstvo, a zatim su u to tijelo izabrali poslanike Demokrata Moma Koprivicu i Danila Šaranovića.

Poslanik Posebnog kluba Janko Vučinić tražio je da se predlogu da oni dobiju predstavnika u Odboru za izborno zakonodavstvo raspravlja danas, jer im ,,po zakoni pripada jedno mjesto iz opozicione kvote”.  Poslanik DF-a Milutin Ðukanović rekao je da je DF zamrznuo učešće u Odboru za izborno zakonodavstvo, ali je kazao da podržavaju da Damajnović bude danas uvršten u taj Odbor.

Škrelja je kazao da ne može uvrstiti u dnevni red Administrativnog odbora izbor Damjanovića jer je ,,dnevni red utvrđen još 31. jula i da se danas ne može mjenjati”.

“Zakažite sjednicu Administrativnog odbora i raspravljaćemo o izboru Damjnovića, danas je utvrđen dnevni red”, rekao je Škrelja.

Posanik Vučinić je na to rekao da se “Škrelja ponaša kao da je ovo njegova prćija” i da je ovo pravno nasilje.

“Nadam se da će se o predlogu da Damjanović bude član Odbora za izborno zakonodavstvo raspravljati na narednoj sjednici”, rekao je Vučinić.

Poslanik DF-a Milun Zogović je kazao da je “ovo predstava u režiji DPS-a i Demokrata”.

Vi se ponašate bahato i određujete ko će ispred opozicije biti u Odboru za izborno zakonodavstvo. Ako predlog nije blagovremen zašto je dostavljen u materijalima”, rekao je Zogović.

Đukanović je naveo da je ovo “klasično pravno nasilje”, nakon čega su poslanici DF-a napustili sjednicu Administrativnog odbora.

Administrativni odbor raspravljao je danas o popuni Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a na sjednici je bilo predloženo razrješenje jednog i izbor dva člana ovog skupštinskog tijela.

Za mjesto u Odboru kandidovani su poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović koji 31. jula nijesu izabran, jer Administrativni odbor nije završio raspravu o tome do ponoći, kada je moralo da se završi proljećno zasijedanje. Tada plenarna sjednica nije završena zbog žestoke rasprave u kojoj su dominirale optužbe ostatka opozicije na račun Demokrata da je “usvajanjem amandmana, koje su podnijeli zajedno sa DPS-om, učinjena veleizdaja”.

Predviđeno je da ovo tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije. Opozicioni članovi u Odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, Raško Konjević iz SDP-a i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos.

Na sjednici Administrativnog odbora poslanici DF-a su najavili da neće učestvovati u radu Odbora za izborno zakonodavstvo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve