Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Koprivica: DPS-u 13 direktora škola za dvije godine doniralo 5.600 eura

Prema njegovim riječima, Nikšić je najupečatljiviji po kršenju i, kako je naveo, obesmišljavanju zakona, te postavljanju rukovodioca na funkcije

Čak 13 direktora škola je doniralo oko 5.600 eura bivšoj vladajućoj partiji od 2016. do 2018. godine, saopštio je poslanik Demokrata Momo Koprivica, pozivajući se na podatke Agencije za sprečavanje korupcije.

On je rekao da, onaj ko donira DPS-u može biti direktor i neće biti razriješen, pa čak ni kada prosvjetna inspekcija na osnovu dokaza i zakonskih propisa eksplicitno to naloži Ministarstvu prosvjete.

“Dakle, donacije DPS-u su bile zaštita od zakona”, kazao je Koprivica na današnjoj press konferenciji u Nikšiću na kojoj su iznijeti predlozi izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Prema njegovim riječima, Nikšić je najupečatljiviji po kršenju i, kako je naveo, obesmišljavanju zakona, te postavljanju rukovodioca na funkcije.

“U Nikšiću su pored ovoga i rekorderi u doniranju novca bivšoj vladajućoj partiji i tu se nalazi odgovor zašto su direktori i po više decenija na vodećim pozicijama. U Crnoj Gori smo imali predsjednike sudova koji su na tim funkcijama po više od tri decenije, zatim direktore bolnica i domova zdravlja koji su na tim funkcijama takođe po više decenija, ali imamo i rukovodioce prosvjetnih ustanova, odnosno škola koji se na tim funkcijama, takođe mimo zakona, nalaze po dvije i više decenija. Da li su to onda javne institucije ili privatni i partijski feudi i kako se zadobijala višedecenijska direktorska fotelja u CG”, pitao je Koprivica.

Poslanik Demokrata, koji je i potpredsjednik te partije, navodi da je rekorder u doniranju kao i u broju mandata i godina provedenih u direktorskoj fotelji direktor Ranko Šljivić, koji je na toj poziciji više od 20 godina i najveći je donator od svih direktora.

“Bivši ministar prosvjete Damir Šehović, obesmišljavajući Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju donosio je odluke o izboru kandidata suprotno imperativnim zakonskim normama”, istakao je Koprivica.

Kako navodi, Zakona jasno propisuje da za direktora javne ustanove isto lice može biti birano dva puta uzastopno.

“Kad je uvedena ova zakonska norma u julu 2017, svi direktori koji će biti pomenuti su se već nalazili na pozicijama organa rukovođenja prema Zakonu o obrazovanju i vaspitanju. Međutim, ova norma o zabrani izbora više od dva puta uzastopno istog lica jeste procesna smetnja za izbor. Ona djeluje trenutno i ne može biti retroaktivna, dakle računaju se i prošli mandati. Ne može se govoriti o retroaktivnosti jer su direktori vršioci javne funkcije, te prema tome ne mogu imati stečena prava, jer pravo na još jedan mandat nije ljudsko pravo i ne može biti ni stečeno pravo”, kazao je Koprivica.

On dodaje da sva lica koja su bila više od dva puta uzastopno birana na funkciju direktora ne mogu biti ponovo birani.

“Uprkos toj zakonskoj normi došlo je do sljedećih odluka o izboru kandidata. Gospodin Ranko Šljivić, direktor škole Braća Ribar, od 2001. godine, 27. decembra 2018. je ponovo izabran za direktora te ustanove, iako je to suprotno zakonskoj normi iz člana 78a. Gospođa Olivera Delibašić je 25. decembra 2018. bila ponovo izabrana za funkciju direktora škole Janko Bjelica, iako je već 13 godina, tačnije od 15. februara 2008. godine na toj poziciji. Gospodin Vesko Kadović iako je još 2002. godine izabran za direktora OŠ Janko Mićunović, Moštanica, 24. decembra 2018. godine je ponovo izabran na tu funkciju. I Miljan Mirković koji je na vrši funkciju direktora OŠ Jovan Draganić u Petrovićima od 2000. godine, on je 15. maja 2020. godine ponovo izabran za direktora te škole”, precizirao je Koprivica.

Navodi i da je Slobodan Gajić, koji je na čelu ustanove Rade Perović u Velimlju od 2011. godine, 25. oktobra 2019. ponovo izabran suprotno zakonskoj normi, sa potpisom tadašnjeg ministra Šehovića.

“Gospođa Slavica Perošević koja je od 15. aprila 2008. godine direktor OŠ Milija Nikčević u Kličevu takođe je ponovo izabrana 9. januara 2019. godine. I gospodin Goran Davidović, koji je na čelu stručne škole od 2003. godine, izabran je ponovo 22. januara 2019. godine za mjesto direktora. Gospodin Davidović, zajedno sa gospodinom Šljivićem i gospodinom Kadovićem, nije samo rekorder u mandatima, već su i veoma izdašni donatori DPS-a. Na prvom mjestu je bila podobnost, a ne stručnost. I glavni zadatak je bio sprovođenje partijskih institucija a ne obrazovne politike. Ovi direktori su na ovaj način pretvarali školska rukovodstva u mjesne odbore DPS-a. Ovo je obesmišljavanje propisa i dopuštanje koncentracije moći u rukama jedne grupe pojedinaca”, zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve