Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Koprivica: Čudi da oni koji insistiraju na ekspertskoj vladi ne insistiraju na nezavisnom TS

Izborom Muka smo pokazali da možemo doći do nepristrasnih rješenja, smatra Koprivica

Čudi da oni koji su insistirali na ekspertskoj vladi ne insistiraju na nezavisnom Tužilačkom savjetu, kazao jeposlanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Tema konferencije su reforme u sudstvu i tužilaštvu, a nakon što je juče predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio novi Tužilački savjet.

Koprivica je ocijenio da je odlukom Bečića spriječen izbor osobe koja je progonila mitropolita Amfilohija, te da će pravna država djelovati kad bude očišćena od političkog i partijskog uticaja.

“Mi ćemo se u narednom periodu baviti time gdje su završile određene osobe iz policijskih struktura za koje smo čuli da su se bavili nedozvoljenim radnjama”, najavio je Koprivica.

Nova parlamentarna većina, prema njegovim riječima, mora biti otporna i ne smije dozvoliti da bilo kakvi kriminalci dobiju pravnu zaštitu. Ključno je, dodaje, da se dođe do kredibilnih, objektivnih i nezavisnih rješenja i ljudi koji će se uhvatiti u koštac sa problemima.

“Nijedan član Tužilačkog savjeta ne smije biti “zlatni glas” u rukama partija, već mora biti “zlatni glas” u rukama naroda. Taj “zlatni glas” u Tužilačkom savjetu neće imati nijedna partija. Imaće ga narod koji želi pravdu i beskompromisnu borbu protiv organizivanog kriminala. Svi koji su činili nepočinstva moraju da odgovaraju pred licem pravne države”, kategoričan je Koprivica.

Posljedica proglašenja novog Tužilačkog savjeta je, kako je rekao, prestanak manipulacija da će se desiti to da Demokratska partija socijalista izabere tužioce po volji glavnog specijalno državnog tužioca Milivoja Katnića.

“Preigran je DPS i svi oni koji žele partijske tužioce”, istakao je Koprivica.

Najvažnije je, prema njegovim riječima, obavljeno.

“Izbor nezavisnih članova Tužilačkog savjeta tek predstoji. Izborom Steva Muka smo pokazali da možemo lako doći do nezavisnih i nepristrasnih članova Tužilačkog savjeta. Zakonom je propisan prestanak mandata TS, a ne pojedinih članova. Starom Tužilačkom savjetu je po sili zakona prestao mandat i to u cjelosti”, naveo je Koprivica.

Jasno je, dodaje, da je promijenjena struktura Tužilačkog savjeta i procedura za izbor.

“Tvrdnje koje smo imali priliku da čujemo čak ne trpe ni logički test. To su apsurdna tumačenja i logički neodrživa rješenja. To govore oni koji žele da sačuvaju DPS Tužilački savjet. Ovim proglašenjem Tužilačkog savjeta zauvijek je stavljena tačka na partijsko tužilaštvo. Državni tužilac mora biti onaj ko vodi računa o pravnoj državi, a ne partijskim interesima”, ističe Koprivica.

Zadovoljstvo mu je što je, kako je rekao, “napokon pred Tužilačkim savjetom došlo do deblokade Ustava i zakona”.

“Ovo je jasna poruka da konačno dolazi do toga”, ocijenio je Koprivica.

Oni, prema njegovim riječima, ne istrajavaju oko konkretnog kandidata već oko principa koji je dogovoren.

“To je da dođemo do nepristrasnog, nezavisnog i nepolitizovanog Tužilačkog savjeta. Čudi me zbog čega neko toliko insistira na jednom čovjeku. Taj neko želi “zlatni glas” u Tužilačkom savjetu. Ovo nije političko tijelo da bi pravili dogovor po partijskim kvotama. Spremni smo da što prije dođemo do rješenja u skladu sa principima koje smo dogovorili. Izborom Muka smo pokazali da možemo doći do nepristrasnih rješenja”, smatra Koprivica.

Pola posla je, dodaje, obavljeno.

“Mislim da i drugu polovinu možemo brzo i efikasno da završimo. Uvjeren sam da ćemo ubrzo izabrati i četiri člana iz reda uglednih pravnika. Pokrenuću razgovor sa poslaničkim klubovima i poslanicima koji nisu upoznati sa radom Odbora za politički sistem, pravosuđe i u upravu. Mislim na Bošnjačku stranku, Pravu Crnu Gori i gospodina Gencija Nimanbegua. Toliko je nespornih kandidata da već imamo dovoljno osnovu. Sa DPS nismo htjeli na tu temu da razgovaramo jer ne želimo partijske trgovine. To ne dolazi u obzir. Želimo da dođemo do rješenja u okviru parlamentarne većine, a poželjno bi bilo da ta rješenja prevazilaze okvire partijske većine”, zaključio je Koprivica.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Koprivica: Čudi da oni koji insistiraju na ekspertskoj vladi ne insistiraju na nezavisnom TS – CG Vijesti
06.08.2021-13:53 13:53

[…] Aktuelno […]