Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Konsultativno saslušanje u vezi pronevjere novca u Skupštini 25. oktobra

Revizija putnih naloga za 2014. svjedoči o tome kako se upravljalo državnim novcem.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je donio odluku odluke o održavanju konsultativnog saslušanja povodom prikupljanja informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima nadležnih organa vlasti u vezi pronevjere novca i falsifikovanje isprava u računovodstvu Skupštine u 26. sazivu.

Na današnjoj sjednici odbora usvojen je predlog predsjednika tog tijela Moma Koprivice da se 25. oktobra konsultativno saslušaju član senata Državne revizorske institicije Branislava Radulovića, neko iz Vrhovnog državnog tužilaštva, generalni sekretar Skupštine, kao i revizor Vasoviću koji je radio reviziju izvještaja 2014. godine.

Revizija putnih naloga za 2014. svjedoči o tome kako se upravljalo državnim novcem.

Ovaj izvještaj koji je dugo skrivan od javnosti sadrži 17 nalaza koji se tiču trošenja državnog novca. Sa glavnog računa državnog trezora podignuta je gotovina u iznosu od 210.000 eura i to 11 puta tokom 2014. godine. Radi se o jednoj ozbiljnoj sumi – ističe Koprivica.

U tom periodu, 2014. godine, reviziji nije data dokumentacija kojom se pravdaju nastali troškovi u blagajni parlamenta za novembar i decembar.

Ne postoje dva registratora koji se tiču upotrebe državnog novca. Postoje samo manuelno ispisani dnevnici za trošenje novca iz blagajne bez prateće dokumentacije. Doslovno se radi o vođenju dnevnika blagajne na banalan način kakav ne poznaje ni 1914. godina, a kamoli 2014. godina – naveo je Koprivica.

Nema, kako je opisao, “ni piljare na kraju 20. vijeka koja je veresiju registrovala na ovaj način, a kako je parlament vodio blagajnu 2014. godine”.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kje kazao da se u medijima stvorila pompa da se su pronevjere i falsifikovanje vezuju za bivšeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, što kaže da je netačno.

-To nema veze sa prrethodnik rukovodstvom Skupštine, koje je otkrilo te radnje i podnijelo krivične prijave. 24. novembra 2016. je izabran Ivan Brajović. U januaru je primijećeno čudne stvare po pitanju naloga – objasnio je Mugoša.

Mugoša je pitao da je okončan o ovom slučaju koji se vodi pred sudom i da li Odbor može da raspravlja na ovu temu, ako je on još u toku.

Jovan Vučurović (DF) je kazao da je da su pomenute pronevjere vezane za period kada je Ranko Krivokapić predsjedavao Skupštinom.

Marat Šćepanović (DPS) je kazala da Odbor treba da bude oprezan, kako ne bi se miješao u nadležnosti državnih organa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve