Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Za ploču u Morinju bila potrebna saglasnost vlasnika objekta – Ministarstva odbrane

Ministar odbrane u tehničkom mandatu kazao njegov resor nije dobijao bilo kakva rješenja iz inspekcije

Ministar odbrane u tehničkom mandatu, Raško Konjević kazao je da je za postavljanje ploče u Morinju bila potrebna saglasnost vlasnika objekta na kome je postavljena što je, prema njegovim riječima, u ovom slučaju Ministarstvo odbrane.

“Ministarstvo odbrane i vanjskih poslova nisu dobili akt bilo koje inspekcije o uklanjanju ploče u Morinju. Juče sam čitao da smo dobili rješenje i šansu da se izjasnimo o upravnom postupku. Ništa od toga nije tačno. Zato nismo ni željeli da komentarišemo medijske natpise jer ne raspolažemo nikakvim aktom”, rekao je Konjević na Anteni M.

On je komentarišući izjavu Dritana Abazovića, rekao da premijer to zna, jer je dao nalog Upravi za inspekcijske poslove i “za ovih sto i nešto dana Vlade brižno čuvao tamo direktoricu koja je iz DF-a”.

“Imam i ja informaciju da je tu bilo dosta interesovanja i pritiska na pojedine inspektore. Mi ćemo se u upravnom postupku jasno izjasniti. Ovdje se radi o primjeni člana 37 Zakona o vojsci i članu 19 Zakona o spomen-obilježjima”, rekao je Konjević i precizirao da je u ovom slučaju bila potrebna saglasnost strane koja je vlasnik objekta, a što je u ovom slučaju, prema njegovoj tvrdnji, Ministarstvo odbrane.

On je kazao da su imali pravno tumačenje da se ploča postavi na objektu koji je u vlasništvu ministarstva kojim rukovodi, te da postoje i drugi slučajevi koji su izvršeni kroz istu pravnu proceduru.

Smatra da je jasna politička motivacija sa čelnih adresa Uprave za inspekcijske poslove, budući da je riječ o kadrovima Demokratskog fronta.

“Kad govorimo o pritiscima, Alija Bralić je tamo radio preko 20 godina, nova direktorica ne želi da mu obnovi mandat i eliminiše ga iz inspekcije iako je bio prvi i jedini na konkursu i ima sve kvalifikacije za taj posao”, tvrdi Konjević.

Ne možete uzeti mandat nekome ko ga je izgubio

Govoreći o inicijativi Dritana Abazovića za njegovu smjenu. Konjević napominje da je Vlada pala i da joj je prestao mandat.

“Dalja razrada te norme Ustava je u poslovniku Skupštine koji kaže da predlog za promjene u stastavu vlade, u toku mandata, predsjednik Vlade dostavlja u pisanoj formi. Ne morate biti pravni tumač da vidite gdje je naglasak u normi. Vlada nije u mandatu, prestao je po članu 110 Ustava”, precizira Konjević.

Ističe da je poslanik DF Milan Knežević u ovom slučaju dao dobru metaforu o “mrtvacu kojeg ženite”.

“Vlada je izgubila mandat, ne možete uzimati mandat nekome ko je već izgubio mandat. Ali riječ je o političkom motivu. Nakon otvaranja afere o švercu cigareta gdje postoji više nego izražena indicija da je u vrhu te OKG njegov dugogodišnji politički drug, i nakon otvaranja akcije ANB, Abazović je koristeći minimanlnu većinu na Vijeću za nacionalnu bezbjednost predložio moju smjenu iz BOK-a. Onda je razriješio i na elektronskoj sjednici i Sava Kenteru. Onda imate novi momenta, gdje je MVP Rusije Kenteri, meni i ministru vanjskih poslova zabranilo ulazak u Zemlju. Tad je godpodin Milačić, sa ponosnim ruskim sentimentu, predložio to razrješenje koje je Abazović i prihvatio”, rekao je Konjević uz napomenu da se premijer tehničkom mandatu nije oglašavao o činu ruskog ministarstva.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gluperda
19.10.2022-12:04 12:04

A navuka si ga Konjevicu svaka cast ulete abaz u paukovu mrezu…. sad fino postavi vojnu strazu tamo !