Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Konjević u Rimu: Počast prošlosti i zalog za budućnost

Konjević sa crnogorskom delegacijom položio vijence i postavio spomen ploču na grobnicu gdje su sahranjeni nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane u egzilu, general Milutin Vučinić, te diplomate i komandiri Savo Petrović i Ilija Martinović, na groblju Kampo Verano

Počast prošlosti i zalog za budućnost, poruka je iz Rima gdje potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević boravi u radnoj posjeti.

„Odali smo počast crnogorskim patriotama koji su se u egzilu borili za državu Crnu i poslali poruku svim budućim generacijama da je važno da čuvaju ono za šta su se naši preci borili – za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Takođe, utvrđujući naše partnerstvo u okviru Alijanse, potvrđujemo ispravnost odluke da 2017. godine postanemo punopravna članica NATO-a“, kazao je ministar Konjević.

On je sa crnogorskom delegacijom položio vijence i postavio spomen ploču na grobnicu gdje su sahranjeni nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane u egzilu, general Milutin Vučinić, te diplomate i komandiri Savo Petrović i Ilija Martinović, na groblju Kampo Verano.

„Današnje poštovanje, iskazano u ime crnogorske Vlade nakon jednog vijeka, je za sve ono što su radili u Rimu, Italiji i drugim državama nakon što je Crna Gora 1918. godine izgubila svoju nezavisnost. Njihova ideja je živjela u tom vremenu u Rimu, gdje su se borili za obnovu crnogorske nezavisnosti. Na žalost, oni nisu uspjeli, ali su uspjele generacije iza njih“, kazao je ministar Konjević.

Činjenica da je Crna Gora vratila svoju nezavisnost i bila u mogućnosti da odluči samostalno o punopravnom članstvu u NATO čini danas našu državu zaštićenom i sigurnom u Alijansi, u periodu dok u srcu Evrope bjesni rat nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

O važnosti sistema kolektivne bezbjednosti, posebno u izazovnim dešavanjima na geopolitičkoj sceni, ministar Konjević je razgovarao sa komandantom NATO odbrambenog koledža, generalom Olivijeom Ritimanom.

„Crna Gora će nastaviti reformu sektora odbrane i vojske, a planirana ulaganja u modernizaciju će biti pažljivo spovedena. Vitalnost bezbjednosnog sistema je danas od ključnog značaja za očuvanje mira i stabilnosti, bez kojeg nema ni demokratije ni ekonomskog i ukupnog društvenog prosperiteta“, kazao je ministar Konjević na sastanku sa generalom Ritimanom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja povodom rata u Ukrajini i saglasili se da je važna sinergija ostvarena unutar Alijanse, kao i atraktivnost članstva i samog koncepta kolektivnog sistema bezbjednosti.

Dvodnevnu posjetu Italiji potpredsjednik Vlade i ministar odbrane nastavlja sastankom sa ministrom odbrane Republike Italije, Lorencom Guerinijem, predsjednikom Odbora za odbranu u Donjem domu italijanskog parlamenta, Rodžerom de Menekom, kao i sa predsjednicom Odbora za odbranu u Senatu, senatorkom Robertom Pinoti.

Ministar Konjević će se sresti i sa kadetima iz Crne Gore koji studiraju na vojnim akademijama u Italiji, Anđelom Đurđić, Mijatom Turkovićem i Markom Vukovićem, koji studiraju u Modeni i Sarom Kraljević, sa Pomorske akademije u Livornu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Niksic
22.06.2022-17:17 17:17

Svaka čast! Ali ovo je davno trebalo uraditi! I mnoge druge stvari da ne strijepimo stalno kad je crnogorski identitet u pitanju!

RIR
22.06.2022-17:40 17:40

Svaka čast —nikad nije kasno !
DA JE VJEČNA NAŠA CRNA GORA !

COL
23.06.2022-10:07 10:07

Na ploči treba da piše ,, Zahvalna domovina Crna Gora, a ne ,,OTADŽBINA” .