Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević traži kontrolno saslušanje povodom dodjele pomoći Montenegro Airlinesu

Podsjeća da su usvajanjem Zakona o kontroli državne pomoći i izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, poslovi iz oblasti državne pomoći, koji su do tada bili u nadležnosti Ministarstva finansija Crne Gore i Komisije za kontrolu državne pomoći, prenešeni u nadležnost Agencije za zaštitu konkurencije

Poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević podnio je inicijativu za kontrolno saslušanje predsjednika Savjeta i Direktorice Agencije za zaštitu konkurencije Miodraga Vujovića i Lepe Medenice povodom rada agencije u oblasti dodjeljivanja državne pomoći, posebno u slučaju kompanije “Montenegro Airlines”.

Raško Konjević

Podsjeća da su usvajanjem Zakona o kontroli državne pomoći i izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, poslovi iz oblasti državne pomoći, koji su do tada bili u nadležnosti Ministarstva finansija Crne Gore i Komisije za kontrolu državne pomoći, prenešeni u nadležnost Agencije za zaštitu konkurencije.

U Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu za 2018. godine, Državna revizorska institucija utvrdila da su novčana sredstva na ime pomoći kompaniji “Montenegro Airlines” iznosila 7.266.658,70 eura.

“Imajući u vidu da je isplata izvršena bez prethodnog izjašnjenja Komisije za kontrolu državne pomoći, što nije u skladu sa Zakonom, na šta u svom izvještaju ukazuje i DRI smatram da su se stekli uslovi za organizovanjem kontrolnog saslušanja Predsjednika Savjeta i v.d direktorice Agencije za zaštitu konurenciju”, ističe Konjević.

Navodi da je očigledno riječ o flagrantnom kršenju Zakona o kontroli državne pomoći.

“Agencija za zaštitu konkurencije, imala je sva ovlašćenja da spriječi nezakonito dodjeljivanje državne pomoći i da naloži povraćaj nezakonite i neusklađene pomoći, a u ovim slučajevima to je namjerno ili nenamjerno izostalo”, ističe se u incijativi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve