Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević Stijoviću: Sad ćemo da vidimo ko priča istinu, a ko ne

Ministre trepnuli nijeste, kaže Konjević, a rekli ste neistinu.

Ministre Stijoviću, papiri su čudo. Sad ćemo da vidimo ko priča istinu, a ko ne. Možda ja nešto ne znam, ali sam spreman da naučim, a Vi, dobri moj ministre, u ovoj Skupštini ne govorite istinu, kazao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević u toku današnje rasprave o interpelaciji ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

“Vi ste prije pet minuta rekli da fizička lica mogu da ostvaruju povraćaj po osnovu goriva. Pravilnik o Izmjenama i dopunama Pravilnika o načinima i uslovima povraćaja akciza na mineralna ulja donesen 2017. na bazi donijetog Zakona o akcizama. U članu dva , članu tri se briše riječ “ili fizičko”, pojasnio je Konjević.

Dakle od tada, kaže predsjednik SDP, “pravo nemaju”.

“Od 2020. godine donosi se novi Zakon o akcizama koji u članu 26 i 26a vraća mogućnost u stavu 26 dva i članu 26a stav jedan. Dopuna je bila zakona pa novi član obuhvata lica koja se bave poljoprivredom. U članu 26a kažu sljedeće: Izuzeto od člana 26 ovog zakona, zahtjev za izdavanje dozvole za oslobađanje korisnika akciznog proizvoda može, podnijeti lice koje upotrebljava gasna mineralna ulja za pogon mašina poljoprivredno neregistrovanog gazdinstva”, naglasio je lider SDP.

Ministre trepnuli nijeste, kaže Konjević, a rekli ste neistinu.

“Pravni lijek ili podzakonski akt koji bi trebao da razradi ovu normu člana 26a da fizička lica koja se bave poljoprivredom a ispunjavaju uslove iz Zakona imaju povraćaj na akcize za gorivo. Nijeste taj podzakonski akt uradili”, dodao je on.

Nije na snazi, jeste li ga vi uradili po Ministarstvu, pita Konjević, “držite li ga u fioci”?

“Nije na pravnoj snazi. Obećali ste vi što šta a nijeste uspjeli jedan Pravilnik da uradite a ne nešto drugo. Ali ste ovdje meni dobacili da ja to ne znam. Onda ja odem i pogledam zakone i konsultujem se. Možda ja nešto ne znam ministre ali sam spreman da naučim. A vi ministre u ovoj Skupštini govorite neistinu a ovo Vam to potvrđuje”, zaključio je Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve